Sak: 08-117 Klage vedrørende skade som følge av jordfeil – Hafslund Nett AS

Saken gjaldt ansvar for skade på vaskemaskin i forbindelse med jordfeil i nettet.

Klager tilkalte reparatør da vaskemaskinen ikke ville starte. Reparatøren konstaterte at maskinen var i orden, men at det var jordfeil på nettet utenfor klagers anlegg. Klager mente han ikke skulle lastes så lenge han hadde godkjent utstyr og det var feil på strømnettet inn til ham. Klager krevde kostnad i forbindelse med service på vaskemaskinen med kr 787,- dekket.

Innklagede mente det var årsakssammenheng mellom klagers skade og feil hos en annen kunde på samme trafokrets som den klager tilhørte. Oversepenningsvernet som forårsaket jordfeilen hos den andre kunden ble skiftet. Innklagede viste til at det ikke var påvist jordfeil i nettselskapets fordelingsnett og mente klagers skade skyldtes årsaker utenfor deres kontroll.

I henhold til Standard nettleieavtale § 13-1 er nettselskapet ansvarlig for tap nettkunden lider som følge av forsinkelser eller mangler ved ytelsen. Dette gjelder likevel ikke så langt nettselskapet godtgjør at forsinkelsen eller mangelen skyldes årsaker utenfor selskapets kontroll, som det ikke med rimelighet kunne ventes å ha tatt i betraktning på avtaletiden eller å unngå eller overvinne følgene av.

På bakgrunn av de foreliggende opplysninger la nemnda til grunn at jordfeil ble lokalisert i annet anlegg i trafokretsen og at det var årsaken til klagers tap. Nemnda la videre til grunn at det ikke var påvist feil i innklagedes eget nett. Nemnda mente innklagede hadde godtgjort at skaden skyldtes årsaker utenfor deres kontroll og innklagede ble da ikke erstatningsansvarlig for klagers tap.

I denne konkrete saken var nemnda av den mening at årsaken til at vaskemaskinen ikke ville starte kunne ligge i at noen importerte vaskemaskintyper ikke er tilstrekkelig tilpasset det norske strømnettet.

Nemnda fant etter dette ikke å kunne anbefale at klager ble gitt medhold.

Enstemmig uttalelse.

Oslo, 9. mars 2009