Sak: 08-160 Klage vedrørende erstatning pga brann i måler – Agder Energi Nett AS

Saken gjaldt uenighet om erstatningsansvar for udokumentert tap etter røykutvikling/brann i måler.

Klager opplevde strømavbrudd og brann i sikringsskapet den 16.09.08. Han slukket brannen og ringte innklagede. Klager hevdet at innklagede ikke ville komme. Han ringte derfor elektriker. Klager påsto at brannen i måleren skyldtes dårlig koplingsarbeid og/eller svikt i måleren. Klager krevde økonomisk tap på til sammen kr 18.500,- dekket.Innklagede viste til at det hadde vært en røykutvikling i klagers måler som sannsynligvis var forårsaket av en såkalt "lysbue" i et av målerens skrufester og at målerens målersløyfe bar preg av at måleren hadde vært vridd og vendt på. Måleren ble tatt ned, midlertidig strømtilførsel etablert og ny måler satt opp etter ca to dager. Innklagede viste til at det ikke er et lovfestet krav å bruke DLE som kontrollør ved brann i elanlegg. Innklagede avviste årsakssammenheng og erstatningsansvar og viste til at det økonomiske tapet ikke var dokumentert.

I henhold til Standard nettleieavtale § 13-1 er nettselskapet ansvarlig for tap som følge av forsinkelse eller mangler ved ytelsen. Dette gjelder likevel ikke så langt nettselskapet godtgjør at forsinkelsen eller mangelen skyldes årsaker utenfor selskapets kontroll, som det ikke med rimelighet kunne ventes å ha tatt i betraktning på avtaletiden eller å unngå eller overvinne følgene av.

For at innklagede skal komme i ansvar, må det i tillegg foreligge en årsakssammenheng mellom feil i innklagedes nett og skaden.

I denne saken kunne ikke nemnda se at det var sannsynliggjort årsakssammenheng mellom feil i innklagedes nett som innklagede var ansvarlig for og klagers skade. Nemnda la til grunn at det var sannsynliggjort at årsaken til skaden lå i at måleren var ureglementert håndtert. I tillegg la nemnda til grunn at kravet ikke var dokumentert.

Nemnda fant etter dette ikke å kunne anbefale at klager ble gitt medhold.

Enstemmig uttalelse.

Oslo, 9. mars 2009