Sak: 08-50 Klage vedrørende nettleie / ustabil spenning – Krav om dekning av økonomisk tap – Energi 1 Follo Røyken AS

Saken gjaldt prisavslag på grunn av mangelfull leveranse.

Fra klager flyttet til huset i desember 2006 klaget de over spenningen. Hun henvendte seg muntlig per telefon inntil skriftlig klage ble sendt 10.03.08. Klager krevde refundert utgifter til installasjon av trefase strøm på kr 8.431,41 og påsto arbeidet ble gjort etter anbefaling fra innklagede for å bedre strømforsyningen. Klager fant det videre urimelig at hun skulle betale full pris op nettleie og krevde tilbakebetaling av 50% av tidligere og fremtidig nettleie inntil utbedring av nettet ble utført. Klager viste til at innklagede selv hadde innrømmet at strømmen ikke holdt den kvalitet den skulle ha.

Innklagede viste til at spenningsmåling første gang ble gjort i februar 2008 for dette området. Innklagede viste til at det var svakt nett i området og målingene viste at den gjennomsnittlige spenningen lå rundt 220V med dipper i perioder med stor belastning. Målingene lå utenfor forskriftsmessig kvalitet og innklagede planla en forsterkning i nettet før høsten 2008. Ut i fra dette avviste innklagede krav om tilbakebetaling av nettleie og viste til Forskrift om leveringskvalitet § 2-1. Innklagede hevdet at innlegging av trefas strøm ikke hadde noe å gjøre med spenningskvaliteten, men med mulighet for noe større energiuttak. Innklagede avviste at utgiftene til dette kunne sees i sammenheng med spenningskvaliteten.

I henhold til Standard Nettleieavtale § 12-2 har nettselskapets ytelse en mangel dersom den ikke er i samsvar med forskrift om leveringskvalitet eller avtale med nettkunden. Kunden kan da kreve prisavslag fram til mangelen er utbedret.

Nemnda la i denne saken til grunn at det hadde forekommet lav spenning med spenningsdipper og at spenningskvaliteten ikke hadde vært forskriftsmessig. Nemnda la videre til grunn at ansvaret lå på innklagede fram til det var opprettet forskriftsmessig spenningskvalitet i nettet.

Nemnda var av den mening at innlegging av trefas strøm ikke vedrørte spenningskvaliteten og nemnda så bort fra dette punktet i klagen.

Ut i fra dette anbefalte nemnda at klager får et skjønnsmessig prisavslag på 25% av nettleien fra desember 2006 og inntil forskriftsmessig spenningskvalitet er opprettet. Enstemmig uttalelse.

Oslo, 1. september 2008