Sak: 09-113 Klage vedrørende krav om erstatning for defekt PC – Stange Energi Nett AS

Nett ASSaken gjaldt erstatningsansvar for defekt PC etter hyppig inn- og utkobling i nettet. Klager krevde erstatning for defekt PC med kr 1.406,- og hevdet hyppig inn- og utkobling av strøm var årsak til skaden. Innklagede avviste årsakssammenheng og mente klagers utstyr måtte ha vært spesielt ømtålig for spenningsvariasjoner. Nemnda kunne ikke se at det var sannsynliggjort årsakssammenheng og klager fikk enstemmig ikke medhold.

Saken gjelder erstatningsansvar for defekt PC etter hyppig inn- og utkobling i nettet.

Regelverk

Standard Nettleieavtale §§ 12 og 13.

Historikk

Skade oppstått i tidsrommet 14. – 17.12.08 Skade meldt til energiselskapet 18.12.08 Anlegget er utstyrt med overspenningsvern og jordfeilvern. Utstyret hadde ikke finvern.

Krav

Klager krever erstatning for defekt PC med kr 1.406,-.

Partenes anførsler

Klager krever erstatning for defekt PC og hevder hyppig inn- og utkobling av strøm var årsak til skaden.

Innklagede hadde i skadetidsrommet to feil i nettet i dette området. Årsaken til den første feilen var at et tre utenfor ryddebeltet falt over linjen pga tung snø. Samme forhold er trolig årsak til den andre feilen.

Innklagede avviser årsakssammenheng og mener klagers utstyr må ha vært spesielt ømtålig for spenningsvariasjoner. Det er ikke mottatt klager fra andre kunder i samme eller andre kretser som var berørt av de samme utkoblinger.

Innklagede hevder årsaken til feilen lå utenfor deres kontroll og viser til at treet sto utenfor ryddebeltet. Feilretting ble foretatt i henhold til normal og akseptert prosedyre.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder erstatningsansvar for defekt PC etter hyppig inn- og utkobling i nettet.

I henhold til Standard Nettleieavtale § 13-1 er nettselskapet ansvarlig for tap som følge av forsinkelse eller mangler ved ytelsen. Dette gjelder likevel ikke så langt nettselskapet godtgjør at forsinkelsen eller mangelen skyldes årsaker utenfor selskapets kontroll, som det ikke med rimelighet kunne ventes å ha tatt i betraktning på avtaletiden eller å unngå eller overvinne følgene av.

For at innklagede skal komme i ansvar, må det foreligge en årsakssammenheng mellom feil i innklagedes nett og skaden.

I denne saken kan ikke nemnda se at det er sannsynliggjort årsakssammenheng mellom feil i innklagedes nett og klagers tap. Nemnda finner at det er uklart hvorvidt forhold ved strømleveransen er årsaken til at PC gikk i stykker. Selv om dette er årsaken, finner nemnda at en PC burde tålt de spenningsvariasjoner det her eventuelt er snakk om. Ut i fra dette finner ikke nemnda å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 21. september 2009

Leder: Einar Kaspersen Olav Nyhus, Forbrukerrådet Linette Heiberg, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, EBL Jon Aadland, EBL

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.