Sak: 09-162 Klage vedrørende strømtilførsel – Krav om erstatning – Hafslund Nett AS

Klager krevde erstattet beregnet tap på kr 25.000,- for skade blant annet på garasjeport automatikk. Klager hevdet at uregelmessigheter i strømforsyningen var årsak til tapet. Innklagede viste til at spenningsmålinger var innenfor krav i forskrift bortsett fra en hendelse da det ble levert halv spenning i ca seks timer. Nemnda kunne ikke se at det var sannsynliggjort og dokumentert skade eller tap som kunne bringe innklagede i erstatningsansvar. En enstemmig nemnd ga ikke klager medhold.

Saken gjelder krav om erstatning som følge av uregelmessigheter ved strømforsyningen.

Regelverk

Standard Nettleieavtale §§ 5, 12 og 13.

Historikk

27.10.05 Fjernavlest måler installert

14.06.09 Feil oppsto på modem

Måler er ikke kontrollert.

Krav

Klager krever erstatning med kr 25.000,- for beregnet økonomisk tap.

Partenes anførsler

Klager påstår problemene startet våren 2008. Innklagede søkte da etter jordfeil i nettet. Klager hevder uregelmessigheter i strømforsyningen har ført til skade på garasjeportautomatikk, utvendige og innvendige lamper, pumper, gulv, panelovner og alarmanlegg. Klager har beregnet utbedringskostnadene til kr. 25.000,-.

Klager påstår skade på garasjeportautomatikk skyldtes kabelfeil den 07.02.08.

Klager fikk installert digital måler i forbindelse med kjøp av alarmtjenester. Det oppsto feil med modem. Klager ønsker sitt analoge måleutstyr gjeninnkoblet.

Innklagede viser til at spenningsmålinger i 2008 og 2009 var innenfor krav i forskrift.

Innklagede viser videre til at jordfeilsøking i 2004, 2008 og 2009 viser ingen jordfeil verken hos klager eller i området som forsynes av samme transformator.

07.02.08 oppsto kabelfeil. Det ble levert halv spenning i ca seks timer. Innklagede erkjenner erstatningsansvar for mangel ved ytelsen i henhold til forskrift om leveringskvalitet i kraftsystemet. Innklagede vil erstatte dokumenterte krav dersom det er årsakssammenheng mellom skader/tap og lav spenning i perioden.

Innklagede avviser erstatningsansvar for øvrige hendelser i nettet og hevder det ikke har vært mangel ved ytelsen i disse periodene. Innklagede hevder at utstyr ikke skal ta skade av forsinkelse/strømavbrudd.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder krav om erstatning som følge av uregelmessigheter ved strømforsyningen.

I henhold til Standard Nettleieavtale § 13-1 er nettselskapet ansvarlig for tap som følge av forsinkelse eller mangler ved ytelsen. Dette gjelder likevel ikke så langt nettselskapet godtgjør at forsinkelsen eller mangelen skyldes årsaker utenfor selskapets kontroll, som det ikke med rimelighet kunne ventes å ha tatt i betraktning på avtaletiden eller å unngå eller overfinne følgene av.

For at innklagede skal komme i ansvar, må det foreligge en årsakssammenheng mellom feil i innklagedes nett og skaden.

Nemnda har registrert at innklagede erkjenner ansvar dersom det påvises årsakssammenheng mellom feil i ytelsen og skade hos klager for hendelse den 07.02.08. Ved gjennomgang av saken kan ikke nemnda se at det er sannsynliggjort skade eller tap som bringer innklagede i erstatningsansvar i henhold til reglene. Nemnda legger vekt på at skade eller tap ikke er dokumentert. Nemnda kan ikke anbefale at det ytes erstatning for påberopt tap den 07.02.08 eller andre krav opp gjennom årene.

Slik saken er opplyst kan nemnda heller ikke se at det er sannsynliggjort feil ved måleren.

Nemnda bemerker at i henhold til Standard Nettleieavtale § 5-1 bestemmer nettselskapet type måleutstyr, eier måleutstyret og har ansvaret for installasjon, drift og kontroll av dette. I tilknytningsvilkårenes § 3-6 skal installasjonseier gi nettselskapet og andre som benytter ledningsnettet, uhindret adgang til eiendommen for vedlikehold og drift av nettet og tilknytningspunktet.

Nemnda legger til at feil og mangler ved alarmanlegg faller utenfor nemndas arbeidsområde.

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 1. mars 2010

Leder: Einar Kaspersen Olav Nyhus, Forbrukerrådet Christine Otterstad, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.