Sak: 09-95 Klage vedrørende skade på overspenningsvern på hytte – Krav om erstatning – L/L Rollag Elektrisitetsverk

Saken gjaldt erstatningsansvar for ødelagt overspenningsvern. Klager mente skaden var forårsaket av nettselskapets ut- og innkoblinger, mens innklagede ikke var kjent med uregelmessigheter og avviste erstatningsansvar. Nemnda fant enstemmig at det ikke var sannsynliggjort årsakssammenheng mellom feil i innklagedes nett og klagers skade og han ble ikke gitt medhold.

Saken gjelder erstatningsansvar for ødelagt overspenningsvern.

Regelverk

Standard Nettleieavtale §§ 12 og 13.

Krav

Klager krever erstatning for ødelagt overspenningsvern med kr 4.194,38.

Partenes anførsler

Klager viser til at de ved flere anledninger har fått melding via sitt varmestyringssystem at strøm har kommet og gått. Klager besøkte hytta i begynnelsen av januar 2009 og fant at overspenningsvernet var ødelagt. Klager finner det sannsynlig at skaden er forårsaket av nettselskapets ut- og innkoblinger.

Innklagede viser til at det er ikke noe som kan leses av spenningslogg og de er ikke kjent med andre uregelmessigheter og det er ikke meldt om tilsvarende i området. Innklagede anser seg ikke erstatningsansvarlig.

Innklagede bemerker at klager ikke oppgir tidspunkt for skaden.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder erstatningsansvar for ødelagt overspenningsvern.

I henhold til Standard Nettleieavtale § 13-1 er nettselskapet ansvarlig for tap som følge av forsinkelse eller mangler ved ytelsen. Dette gjelder likevel ikke så langt nettselskapet godtgjør at forsinkelsen eller mangelen skyldes årsaker utenfor selskapets kontroll, som det ikke med rimelighet kunne ventes å ha tatt i betraktning på avtaletiden eller å unngå eller overvinne følgene av.

For at innklagede skal komme i ansvar, må det foreligge en årsakssammenheng mellom feil i innklagedes nett og skaden.

I denne saken kan ikke nemnda se at det er sannsynliggjort årsakssammenheng mellom feil i innklagedes nett og klagers skade. Ved vurderingen legger nemnda vekt på at det ikke er påvist feil eller hendelser i innklagedes fordelingsnett i det tidsrommet skaden trolig oppsto. Nemnda bemerker i tillegg at overspenningsvernet har funksjonert etter sin hensikt. Nemnda finner etter dette ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 21. september 2009

Leder: Einar Kaspersen Olav Nyhus, Forbrukerrådet Linette Heiberg, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, EBL Jon Aadland, EBL

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.