Sak: 09-96 Klage vedrørende lav spenning – Krav om erstatning for ødelagt elektrisk utstyr – Hålogaland Kraft as

Saken gjaldt erstatningsansvar for ødelagt utstyr på grunn av spenningsvariasjoner. Klager krevde erstatning for ødelagt varmestyringsutstyr, elektronisk termostat og sjekk av vaskemaskin. Klager målte spenning helt ned til 206V og hevdet skadene skyldtes lav spenning. Innklagede avviste erstatningsansvar og viste til egne målinger og hevdet spenningen lå innenfor gjeldende krav til spenningskvalitet. Nemnda la enstemmig til grunn at det ikke var sannsynliggjort årsakssammenheng mellom spenningen og klagers skade og klager ble ikke gitt medhold.

Saken gjelder erstatningsansvar ved spenningsvariasjoner.

Regelverk

Standard Nettleieavtale §§ 12 og 13.

Krav

Klager krever erstattet utgift for ødelagt elektrisk utstyr med kr 24.200,-.

Partenes anførsler

Klager krever erstatning for ødelagt varmestyringsutstyr, elektronisk termostat og sjekk av vaskemaskin. Klager målte spenning helt nede til 206V og hevder skadene skyldes lav spenning.

Innklagede avviser erstatningsansvar og viser til at de har beregnet at ved 100 prosent last skal kunden ha ca 215V. Målingene ble utført på en kald vinterdag, men ikke med maksimal last. For å få 206V må forbruket i gjennomsnitt økes med 44 prosent. Innklagede finner dette usannsynlig. Spenningen ligger innenfor gjeldende krav til spenningskvalitet.

Innklagede kan ikke se at det er sannsynliggjort at spenningen faktisk har vært på det nivå som klager hevder. Dersom spenningen har vært så lav som det hevdes, anfører innklagede at det da må skyldes forhold utenfor deres kontroll. Innklagede kan ikke se at det er feil i nettet som skulle tilsi slik spenning som klager hevder.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder erstatningsansvar for ødelagt utstyr på grunn av spenningsvariasjoner.

I henhold til Standard Nettleieavtale § 13-1 er nettselskapet ansvarlig for tap som følge av forsinkelse eller mangler ved ytelsen. Dette gjelder likevel ikke så langt nettselskapet godtgjør at forsinkelsen eller mangelen skyldes årsaker utenfor selskapets kontroll, som det ikke med rimelighet kunne ventes å ha tatt i betraktning på avtaletiden eller å unngå eller overvinne følgene av.

For at innklagede skal komme i ansvar, må det foreligge en årsakssammenheng mellom feil i innklagedes nett og skaden.

I denne saken kan ikke nemnda se at det er sannsynliggjort eller dokumentert så lav spenning som klager påstår. Ut i fra en totalvurdering legger nemnda til grunn at det ikke er sannsynliggjort årsakssammenheng mellom spenningen og klagers skade. Nemnda bemerker at innklagede dog burde dokumentert sitt syn bedre.

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 21. september 2009

Leder: Einar Kaspersen Olav Nyhus, Forbrukerrådet Linette Heiberg, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, EBL Jon Aadland, EBL

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.