Sak: 12-113 Klage vedrørende refusjon for mulig merforbruk som følge av kortslutning – NTE Nett AS

Saken gjaldt uenighet om betalingsansvar for påløpt forbruk. Klager krevde refusjon for merforbruk. Han hevdet kortslutning trolig førte til at det gikk mye strøm direkte til jord. NTE Nett AS fant det lite sannsynlig at jordfeil på anlegget medførte økt forbruk og presiserte at eier av boligen var ansvarlig for at innomhus installasjon var i forskriftsmessig stand. Klager ble enstemmig ikke gitt medhold.

Saken gjelder uenighet om betalingsansvar for påløpt forbruk.

Regelverk

Standard Nettleieavtale §§ 5-5 og 5-6.

Historikk

10.05.08 Måleren avlest

12.03.10 Melding om jordfeil sendt klagers bostedsadresse. Flere påminnelser, senest 14.06.10

01.10.10 Måleren avlest. Avslutning av abonnementet

Krav

Klager krever refundert merforbruk på kr 25 485,32 for forbruk og nettleie.

Partenes anførsler

Klager hevder kortslutning trolig førte til at det gikk mye strøm direkte til jord og det ble utilsiktet bruk av strøm. Klager mener vannlekkasje var årsak til kortslutningen.

Klager mener NTE Nett AS burde ha sjekket fritidshuset nærmere da de oppdaget kortslutningen samt ringt ham da og også senere da de ikke fikk respons på sine brev. Klager undrer seg over at NTE ikke koblet fra strømmen for å begrense skade da de oppdaget feilen.

Klager viser til at han ikke hadde vært i fritidshuset siden mai 2008 og var bortreist våren 2010 samt at brevene om jordfeil ikke kom i hans besittelse før 08.09.10.

Klager ber om at strømregningen på kr 25 485,32 refunderes.

krav om ettergivelse/tilbakebetaling av fakturaen.

NTE Nett AS finner det svært lite sannsynlig at en jordfeil på anlegget kan medføre økt forbruk av betydning. Et eventuelt merforbruk som følge av feil i eget anlegg skal normalt ikke medføre at kunden har krav på tilbakebetaling av nettleie/kraftpris.

I brev av 14.10.10 fra DLE står at de har registrert at årsaken til jordfeilen sannsynligvis er en vannlekkasje.

Forbruket ble stipulert i perioden 10.05.08 til 01.10.10 på grunn av manglende selvavlesninger.

NTE presiserer at det er eier av boligen som er ansvarlig for at innomhus installasjon er i forskriftsmessig stand og avviser krav om ettergivelse/tilbakebetaling av fakturaen.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder uenighet om betalingsansvar for påløpt forbruk.

I henhold til Standard Nettleieavtale § 5-5 svarer nettkunden for feil/mangler i eget anlegg. Hvis feil eller mangel ved nettkundens eget anlegg gjør at måleutstyret har registrert et forbruk som nettkunden ikke har kunnet nytte (merforbruk), har kunden normalt ikke krav på tilbakebetaling av nettleie/kraftpris. I avtalens § 5-6 går det frem at hvis en av partene oppdager feil ved målingen, herunder merforbruk, plikter han innen rimelig tid å varsle den andre part.

Slik denne saken er belyst, legger nemnda til grunn at klager er ansvarlig for feil i eget anlegg. Klager er nærmest til å se til sitt anlegg og NTE kan ikke lastes for at feilen ikke ble avdekket tidligere.

Nemnda legger til at en ikke kan se at jordfeil har ført til økt forbruk.

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 12. november 2012

Einar Kaspersen, leder Martin Tonning, Forbrukerrådet Anne Kittilsen, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.