Sak: 12-22 Klage vedrørende årsavregning – Suldal Elverk KF

Saken gjaldt årsavregning for fritidsbolig. Klager avviste målt forbruk de siste tre årene på gammel måler og mente den gamle måleren måtte ha vært feil. Suldal Elverk KF viste til at anlegget ble endret fra en-fas til tre-fas i 2011 og at den gamle måleren ble kastet. Nemnda fant klagers forbruk påregnelig og klager ble enstemmig ikke gitt medhold.

Saken gjelder årsavregning for fritidsbolig.

Regelverk

Standard Nettleieavtale §§ 5-2 og 5-4.

Historikk

Gjennomsnittlig årsforbruk i årene fram til oktober 2010 var ca 3 500 – 4 000 kWh

20.10.10 Strømløst. Den ene fasen var brent av i overbelastningsvernet inne i hytta

28.10.10 Reparert av installatør

28.10.10 Suldal Elverk KF leste av måler. Målerstand 29 511 kWh

16.02.11 Ny tre-fas måler installert av installatør. Målerstand 34 094 kWh på gammel måler som ble kassert

10.08.11 Selvavlest målerstand 5 254 kWh

29.09.11 Selvavlest målerstand 5 543 kWh

17.11.11 Selvavlest målerstand 6 455 kWh 29.01.12 Selvavlest målerstand 9 046 kWh Mellom

01.01.08 og 28.10.10 er det stipulert. Senere avlest enten av nettselskap eller kunden

Krav

Klager avviser målt forbruk de siste tre årene på gammel måler og ønsker tilbakebetaling av det de har betalt for mye.

Partenes anførsler

Klager mener den gamle måleren må ha vært feil og avviser målt forbruk de siste tre årene på gammel måler som ble byttet i februar 2011. Klager viser til at de har utvidet hytta, men også etterisolert, og påstår at forbruket ikke har økt. Klager viser til at hytta har vært mer brukt det siste året. Samtidig er forbruket normalisert i forhold til tidligere, noe som viser at det må ha vært feil de tre siste årene på den gamle måleren.

Klager legger vekt på at det ikke var mulig å bruke så mye strøm pga inntakssikringenes størrelse. Senere, med større sikring, er likevel forbruket lavere til tross for at muligheten til å bruke mer strøm er tilstede.

Klager avviser at overbelastningsvernet røk på grunn av økt forbruk. Vernet var røket da de ankom hytta.

Suldal Elverk KF viser til at det ble sendt melding om endring fra en-fas til tre-fas i 2008, men arbeidet ble først gjennomført i 2011.

Suldal Elverk KF viser til at det har gått flere år mellom hver gang klager har sendt inn måleravlesninger.

Suldal Elverk KF mistenker at økt forbruk etter utbygging av hytta har ført til at overbelastningsvernet brant. Suldal Elverk KF viser til at klagers årsforbruk på den nye måleren er på ca 9 000 kWh.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder årsavregning for fritidsbolig.

Måling av strømforbruk foretas av nettselskapet i overensstemmelse med gjeldende forskrifter om måling og avregning. Den som forlanger måler kontrollert, dekker i henhold til nettleieavtalen kostnadene ved kontrollen. Dersom kontrollen viser et større avvik enn det forskriften tillater, skal nettselskapet bekoste kontrollen. Dersom det ikke er funnet feil på måleren, og det målte forbruket representerer et påregnelig forbruk, må kunden om han likevel påberoper seg et lavere forbruk enn det målte, sannsynliggjøre dette.

Nemnda er av den oppfatning at den gamle måleren ikke skulle vært kastet. Det går frem av sakens dokumenter at måleren ble kastet til tross for at klager i forkant hadde sendt klage til Suldal Elverk KF om at måleren måtte ha vist feil forbruk.

Nemnda legger videre til grunn at det målte forbruket er påregnelig. Nemnda legger avgjørende vekt på at de ikke kan se at det er vesentlig forskjell i forbruk over tid fra 2008 på gammel og på ny måler. Nemnda kan heller ikke se at det er fremlagt tilstrekkelige holdepunkter for eller tilstrekkelig sannsynliggjort et lavere forbruk.

I og med at det det målte forbruket ikke kan anses som upåregnelig, finner nemnda det sannsynlig at klager har brukt den strøm som er målt.

Nemnda finner etter dette ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 18. juni 2012

Einar Kaspersen, leder Anne Kittilsen, Forbrukerrådet Christine Otterstad, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemnda sitt vedtak er rådgivende.