Sak: 12-94 Klage vedrørende strømabonnement – etterfakturering – Agder Energi Nett AS

Saken gjaldt ansvar for betaling av strømforbruk i hyttesameie. Klager ba om en vurdering av om hans krav overfor søsteren for dekning av strømkostnader var rimelig. Han sto som eier av strømabonnementet, mens søsteren hadde en privat måler. Agder Energi Nett AS hevdet de ikke kunne fordele forbruket mellom søsknene ut fra en privat måler og viste til at det var klager som var kontraktsinnehaver i forhold til kraftleveranser. Klager ble enstemmig ikke gitt medhold.

Saken gjelder ansvar for betaling av strømforbruk i hyttesameie.

Regelverk

Standard Nettleieavtale §§ 1, 2, 5-6, 6-1, 6-5 og 14.

Foreldelsesloven §§ 2 og 10.

Historikk

1996/97 Klager bygde en vertikalt delt hytte sammen med søsteren. Byggestrøm

28.03.00 Måler montert i klagers del. Privat måler oppsatt i søsterens del

14.01.10 Målerstand avlest til 46 333 kWh

08.09.10 Måler montert i søsterens del. Privat måler ble tatt ned

Krav

Klager ber om en vurdering av selskapets saksbehandling og ber om en vurdering av om hans krav overfor søsteren for dekning av strømkostnader er rimelig.

Partenes anførsler

Klager viser til at han sto som eier av strømabonnementet mens søsteren hadde en privat måler. Fra 2000, etter byggestrømperioden, mottok ikke klager strømregninger lenger, men var sikker på at søsteren mottok regningene og betalte disse. Klager hevder god tro.

Da søsteren fikk egen måler i 2010, ble den private måleren tatt ned uten at han fikk avlest målerstand på denne.

Klager har betalt etterfakturert krav av 21.02.11 på kr 26 927,83 for forbruk i perioden 01.01,07 – 01.10.10, men mener nettselskapet er pliktig til å finne ut hva søsteren skal betale for sitt forbruk målt på den private måleren. Klager påberoper seg § 14 Ny nettleie innen samme husstand, og ber om at det etterfakturerte fordeles mellom de to søsknene.

Agder Energi Nett AS viser til at det i 2010 ble oppdaget at måleren som var montert i klagers del av hytta fra 2000, ikke var registrert i datasystemet. Det var ikke sendt regninger.

Agder Energi Nett AS hevder det er klager som har tatt ut strøm fra 2000 og at det er han som var kontraktsinnehaver i forhold til kraftleveranser og at det er han som må betale for strømforbruk fra 2000. De har avtale med klager for hele anlegget frem til søsteren ble kunde 08.09.10.

Agder Energi Nett AS hevder de i henhold til § 6-5 har rett til å kreve etterbetaling for avregningsfeil og avviser god tro hos klager. Det er kun innkrevd etterbetaling for forbruk fra 01.01-07 – 01.10.10. selv om foreldelseslovens § 10 om tilleggsfrister kunne vært anvendt.

Agder Energi Nett AS legger til grunn at klager har godtatt faktura for etterberegning for perioden fra 2007 – 2010. Agder Energi Nett AS hevder de ikke kan fordele forbruket mellom søsknene utfra en privat måler. En slik fordeling må skje etter avtale mellom søsknene. De anser seg ikke som part i oppgjøret søsknene imellom.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder ansvar for betaling av strømforbruk i hyttesameie.

Nettleieavtalen inngås direkte mellom nettselskapet og kunden, og kunden er overfor selskapet ansvarlig for bruken av anlegget, jf. nettleieavtalen § 1 og § 6-1.

Nemnda legger på bakgrunn av de foreliggende opplysninger til grunn at klager alene var avtalepart med Agder Energi Nett AS fra 2000 og frem til søsteren ble kunde 08.09.10. Klager har også betalt de tilsendte fakturaer for denne perioden. Dette er i overensstemmelse med de refererte bestemmelser i nettleieavtalen.

Nemnda behandler klager fra forbrukere mot nettselskap/kraftselskap. Det faller utenfor nemndas kompetanse å ta stilling til det innbyrdes ansvarsforholdet mellom flere brukere av et anlegg.

Nemnda finner etter dette ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 10. september 2012

Einar Kaspersen, leder Anne Kittilsen, Forbrukerrådet Martin Tonning, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.