Sak: 18-047 Klage vedrørende etterfakturering – Skagerak Nett AS

Saken gjaldt etterfakturering. Klager avviste etterfakturert krav. Klager hevdet at måleren ikke var avlest feil. Klager anførte at han har avlest måleren fortløpende og at dette var registrert hos nettselskapet. Skagerak Nett AS hevdet at klager har avlest feil målerstand over lengre tid. Skagerak Nett AS hevdet at klager har blitt fakturert et betydelig lavere døgnforbruk enn det reelle. Skagerak Nett AS opprettholdt sitt krav. Klager ble enstemmig gitt medhold.

Saken gjelder etterfakturering.  

Regelverk

Standard Nettleieavtale §§ 5-2 og 6-5. 

Historikk 

31.05.12 – Kundeforhold opprettet. 

19.08.15 – Avlesning.Målerstand 308 189 kWh. 

22.12.17 – Målerbytte.Målerstand 339 809 kWh. 

Krav 

Klager avviser etterfakturert krav pålydende kr. 15 708,56. 

Partenes anførsler 

Klager reagerer på etterfakturert krav og hevder at måleren ikke er avlest feil.  

Klager anfører at han har avlest måleren fortløpende og at dette er registrert hos nettselskapet.  

Klager viser til at strømforbruket er til en leilighet på 79 m2. Klager hevder at et forbruk på 400-650 ikke er unormalt lavt. Klager viser til selskapets anførsel om at forbruket er høyere etter målerbyttet og anfører at dette ikke er unormalt da det har vært to kalde vindermåneder.  

Klager finner ikke selskapets kundebehandling tilfredsstillende.  

Klager avviser etterfakturert krav.  

Skagerak Nett AS (SN) hevder at klager har avlest feil målerstand over lengre tid.  

SN viser til forbrukshistorikken før målebyttet og anfører at det var et gjennomsnittlig timeforbruk på 1,25 kWh. SN viser til forbrukshistorikken etter målerbyttet og anfører at det har vært et gjennomsnittlig timeforbruk på 1,34 kWh. SN påpeker at det ikke er en helt relevant sammenligning da siste periode er for kort. SN hevder at klager har blitt fakturert et betydelig lavere døgnforbruk enn det reelle.  

SN opprettholder sitt krav. 

Nemnda ser slik på saken:

Saken gjelder uenighet om fakturert forbruk.

I henhold til Standard Nettleieavtale § 6-5 Avregningsfeil, kan nettselskapet kreve etterbetaling for enhver avregningsfeil. Når feilen kan tilskrives nettselskapet, kan nettselskapet ikke kreve etterbetaling dersom nettkunden var i aktsom god tro.

Slik denne saken er opplyst er det påstand mot påstand med hensyn til om måleren er feilavlest. Klager har anført at måleren er avlest korrekt. Skagerak Nett AS tilbakeviste klagers anførsel og viste til forbrukshistorikken og anførte at dette tyder på at det er en feilavlesning over tid.

Nemnda kan ikke se at Skagerak Nett AS har dokumentert eller sannsynliggjort at avregningsfeilen skyldes en feilavlesning. Nettleieavtalen legger bevisbyrden på innklagede. Elklagenemndas sekretariat har oppfordret Skagerak Nett AS i brev av 06.04.18 og i e-post av 19.06.18 til å gi en uttalelse i saken. Nemnda bemerker at Skagerak Nett AS med fordel kunne gitt en mer detaljert og grundigere forklaring i sitt tilsvar. Nemnda er etter en samlet vurdering av den oppfatning at innklagede ikke har oppfylt bevisbyrden og dermed kommet frem til at Skagerak Nett AS ikke har rett til å etterfakturere differansen mellom stipulert og faktisk forbruk.

Nemndas konklusjon er at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Klager gis medhold.

Oslo, 6. mai 2019

 Ragnar Lindefjeld, leder

Anne Sofie Faye-Lund, Forbrukerrådet                         

Thomas Iversen, Forbrukerrådet

Jon Aadland, Energi Norge                                                             

Lars Lima, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.