Sak: 18-108 Klage vedrørende fakturering – LOS AS

Saken gjaldt a-konto fakturering av årsavregningen. Klager anfører at det er urimelig at han blir fakturert det for lite fakturerte forbruket fra 2016 i 2018. Klager avviser fakturert krav. LOS AS opprettholdt sitt krav. LOS AS viste til at årsavregningen for 2016 var allerede produsert og siden klager faktureres a konto, så ble ikke etterslepet med på faktura før ved årsavregningen 2017. Klager ble enstemmig ikke gitt medhold.

LOS AS benytter Energi Norges standardkontrakter.  

Saken gjelder a-konto fakturering av årsavregning. 

Regelverk

Standard Kraftleveringsavtale § 2-1. 

Historikk  

13.01.17 – Målerbytte.  

Krav

Klager avviser fakturert krav på kr. 6 726,84. 

Partenes anførsler

Klager reagerer på fakturert avregning for 2017. 

Klager viser til at ved årsoppgjør blir det beregnet om man har betalt for mye eller for lite og dette blir fakturert i årsavregningen.  

Klager mener det er urimelig at han blir fakturert det for lite fakturerte forbruket fra 2016 i 2018. Klager stiller spørsmål ved at han ikke har blitt kontaktet om dette tidligere.  

Klager påpeker at han har gjort det han kan gjøre i forhold til innsendelse av målerstand. Klager mener at fakturert krav er urimelig høyt.  

Klager avviser fakturert krav.  

LOS AS (LOS) viser til at de mottok måleravlesning fra netteier den 09.0117 gjeldende 01.01.17, og denne ble brukt som grunnlag for årsavregningen 2016. Dette var da en stipulert stand. Deretter mottok LOS en ny avlesning fra netteier 17.01.17 med målerstand gjeldende 13.01.17. Denne avlesningen var en reell avlesning som viste et etterslep på forbruk på grunn av manglende avlesninger over en lengre periode. 

LOS viser til at årsavregningen for 2016 var allerede produsert og siden klager faktureres a konto så kom ikke dette etterslepet med på faktura før ved årsavregningen 2017. 

LOS opprettholder sitt krav.  

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder a-konto fakturering av årsavregning.

I henhold til Standard Kraftleveringsavtale § 2-1 foretas måling av strømforbruk av nettselskapet i overensstemmelse med gjeldende forskrifter om måling og avregning. Kraftleverandør legger nettselskapets måledata til grunn ved fakturering av strøm.

I henhold til Standard Kraftleveringsavtale § 2-2 kan kraftleverandør kreve tilleggsbetaling ved feil ved måledata meddelt av nettselskapet, ved feil håndtering av måledata eller ved faktureringsfeil med mindre klager var i aktsom god tro.

I denne saken legger nemnda på bakgrunn av de foreliggende opplysninger til grunn at LOS AS har brukt nettselskapets måledata ved fakturering av strøm. LOS AS mottok en avlesning fra nettselskapet den 17.01.17 som viste et etterslep på forbruk. Årsavregning for 2016 var allerede produsert og etterslepet ble derfor fakturert i årsavregning for 2017.

Nemnda har forståelse for at det kan oppfattes som uheldig at det gikk rundt ett år før merforbruket ble fakturert. Noe rettslig grunnlag for at forbruket ikke skal betales medfører en slik forsinkelse likevel ikke. Det faktiske forbruket er ikke omstridt. Strømmen er brukt og i henhold til avtalebestemmelsene skal klager betale for forbruket.

Nemnda bemerker for øvrig at det kan synes rimelig at klager tilbys en nedbetalingsplan i denne saken.

Nemndas konklusjon er at klager ikke gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Klager gis ikke medhold.

Oslo, 24. februar 2020

Ragnar Lindefjeld, leder

Thomas Iversen, Forbrukerrådet

Ola Bergheim, Energi Norge

Lars Lima, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.