Spørsmål og svar
Her finner du svar på de vanligste spørsmålene vi mottar i Elklagenemnda. Enten du har en klage på et energiselskap eller fjernvarmeleverandør, trenger hjelp med avtaler, betaling eller økonomiske spørsmål, eller har tekniske utfordringer, er denne siden laget for å gi deg rask og tydelig informasjon.

Du må først klage skriftlig til nettselskapet eller kraftleverandøren din. Kommer dere ikke til enighet, kan du sende inn din klage gjennom klageskjemaet vårt
Merk at klagen må inngis innen ett år etter at du først klaget til energiselskapet.
Det er gratis å klage til Elklagenemnda, og du kan når som helst trekke saken fra behandling.
Hvis klagen din angår forhold knyttet til vedlikehold av strømnettet, målerutstyr eller målerverdier, er det netteieren din som er riktig motpart.
Hvis klagen gjelder for eksempel avtaleinngåelse, avtalevilkår eller betaling for leveranse av strøm, er det kraftleverandøren din som er riktig motpart.
Du må først klage skriftlig til nettselskapet eller kraftleverandøren din før du kan inngi klage til Elklagenemnda. Se oversikt over energiselskapene som er tilknyttet Elklagenemnda her.
Nei, Elklagenemnda behandler ikke saker som har vært eller skal behandles i et annet klageorgan eller i det ordinære rettssystemet, herunder forliksrådet. En sak som er til behandling hos Elklagenemnda kan heller ikke bringes inn for de alminnelige domstolene. Du må altså velge ett spor for behandling av saken din etter de såkalte litispendensreglene.
Merk at du står fritt til å trekke saken din fra behandling i Elklagenemnda når som helst i klagebehandlingen.
Grunnet stor klagepågang har Elklagenemnda dessverre en forlenget saksbehandlingstid.
Dersom du ønsker å sende inn en klage til Elklagenemnda, fyller du ut klageskjemaet, legger ved all relevant dokumentasjon og sender dette inn. Når du sender inn din klage, mottas den i Elklagenemndas sekretariat. Du kan lese mer om nemndas oppbygging og sammensetning her.
Sekretariatets saksbehandlere veileder deg i din klagesak og innhenter eventuelle manglende opplysninger som nemnda trenger for å treffe en avgjørelse i saken. Når saken anses tilstrekkelig opplyst, plasseres den i køen for muntlig nemndsbehandling. Merk at du kan få klagen din behandlet selv om motparten ikke har inngitt tilsvar i saken. Når det er din tur til å få klagen din behandlet i nemnda, vil du varsles av saksbehandler. Nemnda avholder hyppige nemndsmøter og behandler en stor mengde saker per møte.
Når klagen din er muntlig behandlet i nemnda, utformes et skriftlig vedtak basert på nemndsrepresentantenes vurderinger. Vedtaket utformes individuelt i hver sak basert på gjeldende rett. Grunnet den store klagepågangen de senere årene, må det dessverre påregnes lang tid før skriftlig vedtak foreligger.
I vårt elektroniske saksbehandlingssystem får du oversikt over hvor i saksbehandlingsprosessen klagen din befinner seg. Du får meddelt vedtaket i saksbehandlingssystemet når det er klart. Vedtaket vil også deles i anonymisert form her.
Fjernvarme defineres som varmeenergi som transporteres til forbruker. Dersom du ønsker å klage inn din fjernvarmeleverandør til Elklagenemnda, må du innhente samtykke til behandling fra din leverandør. Begge parter må med andre ord samtykke til behandling i nemnda.
Ved manglende samtykke fra fjernvarmeleverandøren, kan saken bringes inn for det ordinære rettsapparatet, herunder forliksrådet.
Fjernvarme defineres som varmeenergi som transporteres til forbruker. Dersom du ønsker å klage inn din fjernvarmeleverandør til Elklagenemnda, må du innhente samtykke til behandling fra din leverandør. Begge parter må med andre ord samtykke til behandling i nemnda.
Ved manglende samtykke fra fjernvarmeleverandøren, kan saken bringes inn for det ordinære rettsapparatet, herunder forliksrådet.
Nemnda behandler som utgangspunkt ikke spørsmål knyttet til avtale om ladeutstyr til elbil. Feil og mangel på ladeboks, herunder montering, faller utenfor nemndas virkeområde. Dersom feilen i stedet knytter seg til leveransen av strøm, kan du sende inn en klage til oss. Det gjelder for eksempel der et strømbrudd har forårsaket skade på ladeboks, eller der det foreligger mangel ved kraftleveransen.
Våre saksbehandlere vil vurdere konkret om din sak kan behandles i nemnda basert på innsendt dokumentasjon.
Nei, dette faller utenfor Elklagenemndas virkeområde. Saken kan i stedet bringes inn for Forbrukertilsynet eller de alminnelige domstolene.
Elklagenemnda behandler likevel forhold knyttet til inngåelse av og oppfyllelse av plusskundeavtaler.
Etter inkassoloven skal forhold som gir grunn til tvil om kravet er rettmessig være vurdert før en betalingsoppfordring sendes.
Har du klaget til Elklagenemnda, kan selskapet ikke sende et omtvistet krav til inkasso før klagen er behandlet. Ved inngivelsen av klagen bør du be energiselskapet om å sette kravet i bero frem til saken er avgjort.
Klager som omhandler inkassoskikk, inkassoomkostninger og lignende problemstillinger, faller utenfor Elklagenemndas virkeområde. For slike tvister er Finansklagenemnda riktig klageorgan. For mer informasjon om klageinngivelse til Finansklagenemnda, se her.
Angrerettloven stiller en rekke spesifikke krav til hvilken informasjon som skal gis forut for avtaleinngåelsen og etter avtaleinngåelsen - for at en avtale skal anses rettslig bindende mellom næringsdrivende og forbrukere.
Dersom alle opplysninger om angrerett er gitt, er fristen 14 dager. Dersom opplysning om angrerett ikke er gitt løper fristen ut etter ett år.
Det vises til nemndas tidligere praksis om dette, eksempelvis sak 22-200 og 22-054.
Dersom det har foreligget feil ved strømmåleren din, eller øvrige feil ved avregningen eller faktureringen som har medført at forbruket ditt ikke er fakturert korrekt, kan kraftleverandøren og nettselskapet som utgangspunkt kreve tilleggsbetaling for det ikke-fakturerte forbruket.
Tilleggsbetaling kan likevel ikke kreves dersom du som kunde har vært i aktsom god tro om at du har blitt fakturert korrekt. Nemnda har i sin praksis blant annet lagt vekt på om du har hatt oppfordring til å oppdage forholdet ved å undersøke fakturaene dine.
Selskapet kan bare kreve etteroppgjør for forbruk som ligger mindre enn seks måneder tilbake i tid.
For spørsmål om eller klager på forhold omhandlende strømstøtte, må du kontakte Reguleringsmyndigheten for energi (RME). Spørsmål om rett til strømstøtte faller utenfor Elklagenemndas virkeområde. Du kan kontakte RME på telefon 22 95 90 00 eller e-post rme@nve.no.
Nei, nettleien er ikke lik over hele landet. Den varierer fra nettområde til nettområde, avhengig av kostnadene knyttet til å drive og vedlikeholde strømnettet i hvert område. Forskjeller i nettleie kan også skyldes ulikheter i geografiske forhold og befolkningstetthet. For mer detaljert informasjon om nettleien i ditt område, kan du kontakte ditt lokale nettselskap eller Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
Elklagenemnda behandler ikke rene prisspørsmål. Underliggende kraftpris bestemmes av markedet, så du kan ikke klage på prisen i seg selv. Hvis du derimot opplever feil i faktureringen eller mener at du er fakturert i strid med avtalen med leverandøren din, kan du klage. Kontakt din kraftleverandør direkte før du eventuelt sender inn en klage til Elklagenemnda.
Ja, som hovedregel vil det beregnes forsinkelsesrenter i den perioden saken er til behandling i nemnda. Selv om et krav er stilt i bero hos inkassobyrået, vil det kunne påløpe forsinkelsesrenter. Det kan likevel avtales at det ikke skal beregnes renter for den tiden saken er til behandling.
Dersom du får medhold eller delvis medhold i nemnda, vil hele eller deler av kravet kunne bortfalle sammen med påløpte forsinkelsesrenter. Dersom klagen din ikke tas til følge, vil du kunne bli ansvarlig for å dekke det omtvistede kravet pluss forsinkelsesrenter.
Forsinkelsesrenten ligger for tiden på 12,5 prosent p.a.
Dersom strømmen er rettmessig stengt i anlegget ditt, for eksempel grunnet betalingsmislighold, kan nettselskapet kreve gebyr for gjenåpning. Med grunnlag i netteiers leveringsplikt er det de faktiske kostnadene knyttet til stengingen og gjenåpningen som nettselskapet kan kreve dekket.
Når det gjelder rettmessigheten av gebyret og fastsettelsen av gebyrets størrelse, er det Reguleringsmyndigheten for energi (RME) som er rette klageinstans.
Det beror på hva som er avtalt mellom deg og din kraftleverandør. Ved førtidig oppsigelse av tidsavgrensede avtaler må du som utgangspunkt dekke leverandørens økonomiske tap som følge av avtalebruddet, se standard kraftleveringsavtale §§ 5-1 og 5-2. Bruddgebyret er ment å erstatte selskapets tap som følge av at avtalen ikke ble oppfylt som forutsatt.
Dersom du er usikker på om bruddgebyret har avtalemessig grunnlag, eller du er uenig i gebyrets størrelse, kan du sende inn en klage til oss.
Hvis elektrisk utstyr stadig går i stykker, kan det skyldes dårlig spenning i strømtilførselen. Ustabil spenning kan føre til at elektriske apparater fungerer dårlig eller blir skadet. Hvis du mistenker dårlig spenning, bør du kontakte ditt nettselskap for å få strømnettet undersøkt. De kan foreta spenningskontroll og finne ut om det er feil i forsyningen som må rettes.
Hvis du tror at strømmåleren din ikke viser korrekt strømforbruk, bør du kontakte din netteier. Det er nettselskapet som eier måleutstyret og som er ansvarlig for drift og kontroll. Kunden er likevel ansvarlig for ettersyn og vedlikehold av eget anlegg.
Både netteier og nettkunde kan når som helst kreve at måleutstyret blir kontrollert. Merk at det er den som krever at kontroll gjennomføres, som skal dekke kostnadene ved kontrollen. Dersom kontrollen viser et måleavvik som er større enn det som tillates i regelverket, dekkes kostnadene av nettselskapet.
Hvis strømregningen viser høyt forbruk om vinteren når hytta kun brukes om sommeren, kan det foreligge feil ved strømmåleren eller ved faktureringen. Det kan også skyldes uriktig fordeling av årsforbruket. For å unngå dette, anbefales det å lese av måleren når du stenger hytta om høsten og åpner den om våren. Meld disse målerstandene til nettselskapet og be om at årsforbruket fordeles på den årstiden du bruker hytta.
Hvis du fortsatt mistenker feil, kan du kontakte nettselskapet for en målerkontroll. Ha gjerne dokumentasjon tilgjengelig, for eksempel tidligere fakturaer og måleravlesninger.
Nettselskapet kan stenge strømmen ved vesentlig kontraktsbrudd fra kundens side, for eksempel ved vesentlig betalingsmislighold, manglende medvirkning til nettselskapets oppfyllelse av offentlige forpliktelser eller ved vesentlig brudd på plikten til å medvirke i forbindelse med installasjon, vedlikehold, måleravlesning eller kontroll av måleutstyr.
Stenging kan likevel ikke skje dersom kunden har innsigelser mot stengingen som ikke er åpenbart grunnløse, eller dersom det er fare for liv, helse eller betydelig tingskade.
Nettselskapet plikter i alle tilfeller å følge prosedyrer for stenging, slik de er angitt i standardavtalen § 7-2.
Hvis strømmen din har blitt stengt, bør du kontakte nettselskapet for å avklare årsaken til stengingen. Dersom strømmen er lovlig stengt, for eksempel grunnet betalingsmislighold, bør du kontakte nettselskapet for å opprette en nedbetalingsplan. Ved gjenåpning av lovlig stengt anlegg, kan netteier som utgangspunkt kreve kostnader knyttet til stenging og gjenåpning dekket av deg som kunde.