Saken gjaldt uenighet om hvilket avtaleprodukt det var inngått avtale om. Klager anførte at selskapet urettmessig hadde overført ham til et annet avtaleprodukt enn det ble inngått avtale om. Han fastholdt at det ble inngått avtale om Coops strømavtale med velkomst- og medlemsbonus. Klager bestred at det på noe tidspunkt ble inngått avtale om «LOS Digitalspot». Å Strøm AS anførte at partene inngikk avtale om «LOS Digitalspot» over telefon, men at det etter dialog med kunden satte ham over på Coop-produktet med virkning fra 15. februar 2023. Selskapet bestred at klager hadde krav på flere utbetalinger av velkomstbonusen. Klager ble enstemmig gitt delvis medhold.
Å Strøm AS benytter Fornybar Norges standardkontrakter.
Saken gjelder uenighet om hvilket avtaleprodukt det er inngått avtale om.
Regelverk: Standard kraftleveringsavtale §§ 1-2 og 1-3.
Historikk:
17.04.2020 – Partene inngår avtale om Coop-produkt. Klager mottar 200 kr i velkomstbonus.
20.08.2020 – Avtale avsluttes ved leverandørskifte.
17.10.2022 – Partene inngår ny avtale om samme produkt.
20.10.2022 – Klager mottar bestillingsbekreftelse fra selskapet.
21.10.2022 – Avtale avsluttes ved nytt leverandørskifte.
22.10.2022 – Ny avtale inngås mellom partene etter «holdback»-samtale
15.02.2023 – Selskapet setter klager på Coop-produktet med virkning fra denne datoen.
Krav: Klager krever at selskapet ettergir strømkostnadene for minst to måneder og utbetaler velkomstbonus på kr 200.
Partenes anførsler:
Klager hevder at selskapet urettmessig har satt ham på et annet avtaleprodukt enn det ble inngått avtale om i «holdback»-samtale. Klager fastholder at det da ble inngått avtale om Coops strømavtale med velkomstbonus og 2 % medlemsbonus. Han bestrider at han på noe tidspunkt samtykket til «LOS Digitalspot» og mener selskapet ikke har sannsynliggjort dette. Klager krever at selskapet fremlegger lydopptak av telefonsamtalen 22. oktober 2022.
Klager er misfornøyd med kundebehandlingen. Han bestrider overføringen til Coop-avtalen som ble gitt virkning fra 15. februar 2023.
Å Strøm AS bestrider klagers krav på gratis strøm og mener kravet mangler grunnlag. Selskapet viser til at partene har inngått avtale ved flere anledninger og at klager har avsluttet avtalene ved leverandørskifte. Det peker på at klager først var oppført på deres Coop-produkt og at han mottok velkomstbonus ved nytegning. Selskapet understreker at bonusen er en engangsutbetaling, men at klager ble kompensert 100 kr for misforståelsen. Selskapet anfører at partene inngikk avtale om «LOS Digitalspot» da klager på nytt ble registrert som kunde i oktober 2022. Selskapet satte klager på Coop-produktet med virkning fra 15. februar 2023 etter dialogen med kunden i klagesaken.
Nemnda ser slik på saken:
Saken gjelder uenighet om hvilket avtaleprodukt det er inngått avtale om.
Saken gjelder krav om kompensasjon og velkomstbonus. Spørsmålet i saken er hvilket avtaleprodukt som det ble inngått avtale om mellom partene i oktober 2022.
Slik saken er opplyst inngikk partene første gang avtale om Coops strømavtale 17. april 2020. Han fikk da velkomstbonus på 200 kroner samt 2 % løpende Coop-medlemsbonus. Denne avtalen ble avsluttet 20. august 2020 ved at klager byttet kraftleverandør. Klager kom så tilbake som kunde hos klager og sto på Coop-strømavtale fra 17. oktober 2022. Han meldte så nytt leverandørbytte med virkning fra 21. oktober 2022. Nemnda legger til grunn at dette leverandørskiftet likevel ikke ble gjennomført. Ny avtale ble inngått mellom partene med virkning fra 22. oktober 2022. Uenigheten gjelder hvilken avtale det da ble inngått avtale om.
Nemnda legger til grunn at den nye avtalen som ble inngått med virkning fra 22. oktober 2022 ble inngått 20. oktober 2022. Nemnda viser til fremlagt bestillingsbekreftelse fra selskapet som ble sendt 20. oktober 2022 klokken 11:43, og som klager svarte på samme dag klokken 12:12. Videre er det enighet om at denne avtalen ble inngått etter gjennomføring av en såkalt «holdback»-avtale, noe nemnda forstår som en telefonsamtale initiert av selskapet som hadde til hensikt å forhindre at kunden forlot selskapet til fordel for annen kraftleverandør. Hva som nøyaktig ble sagt i denne samtalen, er ikke opplyst i saken. Slik nemnda ser på saken, er det likevel på det rene at partene ble enige om at klager skulle fortsette som kunde i selskapet.
Angrerettloven § 10 fastsetter særlige inngåelsesregler for avtaler som inngås ved uanmodet telefonsalg. Ved slike salgsformer skal den næringsdrivende bekrefte tilbudet som er fremsatt i telefonsamtalen overfor kunden på et varig medium etter at samtalen er avsluttet, og det er et vilkår for gyldig avtaleinngåelse at kunden har akseptert dette skriftlig. Selskapet skal også opplyse kunden om at kunden ikke er bundet før kunden skriftlig har bekreftet sin aksept.
Avtaleinngåelser ved «winback»- og «holdback»-samtaler er avtaleinngåelsessituasjoner som vil omfattes ved bestemmelsen, så lenge samtalen må anses som uanmodet fra kundens side.
Det er i denne saken ikke godtgjort at den fremgangsmåten som angrerettloven § 10 gir anvisning på, ble fulgt av selskapet ved avtaleinngåelsen. Selskapet har riktignok sendt klager en bestillingsbekreftelse etter samtalen, men det fremgår ikke av denne at klager må bekrefte sin aksept av tilbudet for å bli bundet. Rent faktisk besvarte likevel klager denne bekreftelsen straks etter, ved å anmode om at første faktura ble sendt på e-post for å unngå fakturagebyr. Nemnda kan likevel ikke se at dette er tilstrekkelig til at fremgangsmåten etter § 10 er fulgt.
Nemnda har vurdert betydningen av at det i samtalen ikke ble foretatt et nysalg av et kraftprodukt, men at det som ble avtalt var at klager skulle fortsette som kunde i selskapet. Nemnda kan imidlertid ikke se at dette er avgjørende etter angrerettloven § 10. Ved samtalen ble det fastsatt at den oppsigelsen som klager hadde foretatt ved leverandørbyttet ble trukket tilbake. Hadde ikke samtalen funnet sted, ville klager ha forlatt selskapet som følge av oppsigelsen. Nemnda mener videre at de samme vernehensyn som ligger bak angrerettloven § 10 i nysalgstilfellene, i stor grad gjør seg gjeldende i et tilfelle som dette.
Utgangspunktet i denne saken er derfor at avtalen som ble inngått 20. oktober 2022 ikke er gyldig inngått. Ingen av partene bestrider likevel at partene ble enige om at klager skulle fortsette som kunde i selskapet, men uenigheten går på hva det ble inngått avtale om.
Selskapet har i tilsvaret til nemnda opplyst at klager sto på produktet «Coop Medlemsstrøm» da telefonsamtalen fant sted 20. oktober 2022, men at dette avtaleforholdet var i ferd med å avsluttes som følge av leverandørbyttet. Slik nemnda forstår selskapets syn i saken, gjør det dels gjeldende at oppsigelsen ble trukket tilbake, dels at det ble inngått avtale om at kunden skulle fortsette på et annet produkt enn tidligere, nemlig «LOS Digitalspot». Det er den siste avtalen om overgang til «LOS Digitalspot» som partene er uenige om i denne saken.
At det som ble solgt inn overfor klager var en videreføring av kundeforholdet på produktet «LOS Digitalspot» har en viss støtte i bestillingsbekreftelsen som ble sendt rett etter samtalen, og som klager mottok og besvarte like etter. I denne bekreftelsen fremgår det at produktet som bestillingsbekreftelsen gjaldt, var «LOS Digitalspot» med oppstartsdato 22. oktober 2022.
Det avgjørende for nemnda i denne saken er likevel at fremgangsmåten i angrerettloven § 10 ikke ble fulgt i saken. Når dette er situasjonen, blir virkningen i denne saken at overgangen til «LOS Digitalspot» ikke er gyldig inngått. Når partene samtidig er enige om at klager skulle fortsette som kunde i selskapet, innebærer dette derfor at han må anses å ha fortsatt på det produktet han fortsatt sto på da telefonsamtalen fant sted, det vil si «Coop Medlemsstrøm».
Nemnda har derfor kommet til at klager hadde rett til å bli videreført på «Coop Medlemsstrøm» fra 22. oktober 2022. Virkningen av dette er at han har krav på å bli stilt som om dette fant sted, både prismessig og når det gjelder medlemsbonus. Dersom det ikke er mulig å tilbakeføre ham til dette produktet med virkning fra 22. oktober 2022, har han etter nemndas syn krav på å bli kompensert slik at han økonomisk stilles som om dette skjedde.
Med den konklusjon nemnda har kommet til, har den ikke grunn til å ta stilling til selskapets tilbakeføring av klager til «Coop medlemsstrøm» med virkning fra 15. februar 2023.
Klager har gjort gjeldende at han har hatt krav på velkomstbonus i forbindelse med overføringen i oktober 2022 og i inngåelsene som har skjedd etter han første gang ble kunde 17. april 2022. Nemnda viser i denne sammenheng til sak 22-992 som gjaldt samme problemstilling, der nemnda fastslo at velkomstbonusen var en engangsutbetaling ved førstegangstegning. Nemnda kan derfor ikke se at klager har krav på å få utbetalt ny velkomstbonus i forbindelse med de senere overgangene høsten 2022 og i 2023.
Nemndas konklusjon er at klager gis delvis medhold.
Uttalelsen er enstemmig.
VEDTAK
Klager gis delvis medhold.
Oslo, 21. oktober 2024
Henrik E. Kolderup, leder
Gustav Norman, Forbrukerrådet
Benedicte F. Ingebrigtsen, Fornybar Norge
Lars Lima, Fornybar Norge
Elklagenemndas vedtak er rådgivende. Ved vedtak som går imot innklagede, skal innklagede gi begrunnet melding til klager og nemnda innen fire uker dersom vedtaket ikke vil bli fulgt.
Comments