top of page

Sak: 23-321 Klage knyttet til angrerett – NorgesEnergi AS

Saken gjaldt uenighet om klagers betalingsplikt for krav som bygger på avtale om prisbinding inngått for månedene november og desember 2022 som del av en tilleggstjeneste til en løpende strømavtale. Klager hevdet seg ubundet av prisbindingen med grunnlag i angrerettutøvelse. Klager bestred å ha mottatt angrerettopplysninger før 22. desember 2022 og hevdet at hun angret rettidig 26. desember 2022. NorgesEnergi AS anførte at klager hadde oversittet angrefristen siden opplysninger om angrerett ble sendt 30. november 2022. Klager ble enstemmig ikke gitt medhold. 


NorgesEnergi AS benytter Fornybar Norges standardkontrakter.  

 

Saken gjelder uenighet om klagers betalingsplikt for krav som bygger på avtale om prisbinding inngått for perioden november–desember 2022.  

 

Regelverk: Standard kraftleveringsavtale §§ 1-3 og 1-4.  

 

Historikk:  

17.10.2022 – Klager mottar tilbud om å binde prisen i sin strømavtale for november og desember 2022 som del av tilleggstjenesten «Prissikring».  

30.11.2022 – Selskapet hevder å ha sendt ut angrerettopplysninger denne dagen.  

22.12.2022 – Klager hevder først å ha mottatt angrerettopplysninger denne dagen.  

26.12.2022 – Klager påberoper angreretten.  

 

Krav: Klager hevder seg fristilt fra avtale om prisbinding for november og desember 2022 og krever ny avregning i samsvar med avtalens underliggende avtalevilkår.    


Partenes anførsler:    


Klager hevder seg ubundet av avtale om prisbinding for november og desember 2022 med grunnlag i angrerettutøvelse. Hun hevder at hun utøvde sin angrerett rettidig, siden selskapet ikke har oppfylt sin opplysningsplikt etter angrerettloven § 8 første ledd bokstav h før hun fikk tilsendt angrerettopplysninger 22. desember 2022. Hun bestrider selskapets påstand om selskapet sendte angrerettopplysningene til henne 30. november 2022.    Klager krever å bli avregnet i samsvar med de underliggende vilkår for strømavtalen som en følge av at avtale om prisbinding ble angret rettidig.    

  

NorgesEnergi AS hevder at klager angret avtalen utenfor angrefristen, og at denne utløp 14. desember 2022. Selskapet bygger dette på at det sendte ut opplysninger om angrerett 30. november 2022 til de kundene som valgte å binde prisen for november og desember 2022. Den utsendelsen som klager mottok 22. desember 2022 var en kopi av e-posten som selskapet hadde sendt 30. november 2022.  

 

Selskapet gjør derfor gjeldende at det har oppfylt sin opplysningsplikt 30. november 2022, og at klager er bundet av avtalen som en følge av at angrefristen hadde utløpt da hun gjorde gjeldende angreretten. 

 

 

Nemnda ser slik på saken: 

 

Saken gjelder uenighet om klagers betalingsplikt for krav som bygger på en avtale om prisbinding for månedene november og desember 2022, inngått som ledd i en løpende strømavtale mellom partene. Hovedspørsmålet er om klager har utøvd angreretten i rett tid. 

 

Slik saken er opplyst, sto klager på et løpende spotprisprodukt med tilleggstjenesten «Prissikring». Denne tilleggstjenesten ga kunden mulighet til å inngå prisbinding for  

bestemte perioder. Klager mottok 17. oktober 2022 tilbud om å binde prisen for november og desember 2022 til 569,99 øre/kWh. Det er ingen uenighet om at klager som utgangspunkt aksepterte dette tilbudet og inngikk slik prisbindingsavtale. Klager har imidlertid gjort gjeldende at hun som følge av å ha angret prisbindingsavtalen rettidig, har krav på å bli avregnet etter den underliggende spotprisavtalen for november og desember 2022. 

 

Utgangspunktet etter angrerettloven § 20 er at en forbruker kan gå fra avtalen ved å gi melding til den næringsdrivende innen angrefristen, jf. § 21. Angrefristen utløper som utgangspunkt på første virkedag 14 dager fra dagen etter at avtale om tjeneste ble inngått, jf. angrerettloven § 21 første ledd, jf. § 6. Dersom den næringsdrivende ikke oppfyller sin plikt til å gi lovpålagte opplysninger om angreretten etter angrerettloven § 8 første ledd bokstav h, får dette imidlertid konsekvenser for når angrefristen utløper. Etter § 21 tredje og fjerde ledd, jf. § 6, utløper angrefristen første virkedag 14 dager fra dagen etter at slike opplysninger er gitt, likevel senest 12 måneder og 14 dager fra dagen etter at avtalen ble inngått. 

 

I denne saken er partene uenige om beregningen av angrefristen, og om klager var innenfor angrefristen da hun påberopte angreretten 26. desember 2022. Klager hevder at hun først mottok angrerettopplysningene 22. desember 2022 etter å ha vært i dialog med selskapet. Selskapet hevder på sin side at angrerettopplysningene ble sendt klager 30. november 2022 etter oppfordring fra Forbrukertilsynet. Det er ingen uenighet om at opplysningene som ble gitt, eventuelt sammenholdt med det kunden var opplyst om fra tidligere, var tilstrekkelig til å oppfylle opplysningsplikten etter angrerettloven § 8 første ledd bokstav h. Spørsmålet for nemnda er derfor på hvilket tidspunkt disse opplysningene ble gitt av selskapet til klager.  

 

Ved denne vurderingen legger nemnda til grunn at selskapet har bevisbyrden for at opplysningsplikten er oppfylt så tidlig som selskapet hevder, jf. angrerettloven § 7. Basert på meldingshistorikken som selskapet har fremlagt i tilleggskommentarene 15. oktober 2024, legger nemnda likevel til grunn som tilstrekkelig godtgjort at e-post med tilstrekkelige opplysninger om angrerett ble sendt klager 30. november 2022, slik selskapet hevder. E-posten er datert til nevnte dato og er sendt til den e-postadressen som klager har benyttet i sin korrespondanse med nemnda og med selskapet for øvrig. På denne bakgrunn legger nemnda videre til grunn – slik selskapet hevder – at den e-posten som klager mottok 22. desember 2022 var en kopi av den tidligere e-posten, foranlediget av at klager hadde tatt kontakt med selskapet 20. desember 2022. Det har ikke betydning om det først var på dette tidspunktet klager fikk kunnskap om innholdet i e-posten. Hvorvidt klager satte seg inn i opplysningene da disse ble sendt til henne 30. november 2022 er ikke avgjørende for om de kan anses gitt. 

 

Nemnda legger derfor til grunn at utgangspunktet for beregningen av angrefristen var 30. november 2022, og at fristen utløp 14 dager etter 30. november 2022, jf. angrerettloven § 21 fjerde ledd. Klager har derfor gjort gjeldende angrerett for sent da hun gjorde gjeldende angreretten 26. desember 2022.  

 

Klager er etter dette derfor forpliktet av avtalen om prisbinding, og kan ikke bestride betalingsplikt med grunnlag i at hun har utøvd angrerett. 

 

Nemndas konklusjon er at klager gis ikke medhold. 

 

Uttalelsen er enstemmig. 

 

 

VEDTAK 

 

Klager gis ikke medhold. 

 

Oslo, 21. oktober 2024 

 

Henrik E. Kolderup, leder 

Gustav Norman, Forbrukerrådet 

Benedicte F. Ingebrigtsen, Fornybar Norge  

Lars Lima, Fornybar Norge 

 

Elklagenemndas vedtak er rådgivende. 

 

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page