Vanlige spørsmål
Vi har samlet svar på spørsmål som ofte stilles til Elklagenemnda.
Vi har samlet svar på spørsmål som ofte stilles til Elklagenemnda.
Du bør først klage skriftlig til nettselskapet eller kraftleverandøren. Kommer dere ikke til enighet, kan du skrive til Elklagenemnda, per post eller e-post. Forklar din historie og legg ved kopi av all korrespondanse med selskapet og kopi av alle andre dokumenter som berører saken.
I henhold til Inkassoloven skal forhold som gir grunn til tvil om kravet er rettmessig være vurdert før en betalingsoppfordring sendes. Har du klaget til Elklagenemnda kan selskapet ikke sende kravet til inkasso før klagen er behandlet.
Dersom alle opplysninger om angrerett er gitt, er fristen 14 dager. Dersom opplysning om angrerett ikke er gitt løper fristen ut etter ett år.
Skriv til kraftleverandøren og krev pengene utbetalt.
Les kontrakten du har underskrevet på. Noen selskaper har et fast gebyr for å tre ut av slike kontrakter, mens andre selskaper regner ut individuelt hvor stort tap de har ved at en kunde trer ut av avtalen. Hvis årsaken til at du bryter avtalen er flytting, se hva din kraftleveringsavtale sier om oppsigelse og flytting.
Sjekk om du har god nok jordfeilbryter tilpasset ditt anlegg.
Be nettselskapet om en spenningskontroll.
Hvis strømmen er lovlig stengt, for eksempel på grunn av et betalingsmislighold, bør du ringe nettselskapet og prøve å komme frem til en betalingsordning. I noen tilfeller må også en lovlig stenging utsettes. Slike tilfeller er beskrevet i din nettleieavtale. Se også Standard Nettleieavtale § 7.
Les av måleren når du stenger hytta om høsten og åpner om våren og meld målerstandene til nettselskapet, og be om at årsforbruket fordeles på den årstiden du bruker hytta.
Be om kontroll. Du må selv dekke kostnadene ved kontrollen med mindre den viser måleravvik større enn det som er gitt i forskrifter.
Nei, den varierer fra nettområde til nettområde. Nærmere informasjon fås hos Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).