Sak: 08-177 Klage vedr. skade etter strømbrudd – Krav om erstatning – Fortum Distribution AS

Saken gjaldt erstatning for ødelagt PC og TV.

Klagers PC og TV virket ikke etter et kortvarig strømavbrudd og klager ba om å få dekket tapene. I henhold til rapport fra dataservice for PC så skadeårsaken ut til å være overspenningsskader, sannsynligvis i forbindelse med tordenvær, og det ble konkludert med at den ikke ble anbefalt å reparere grunnet mulig senskader. TV var ennå ikke undersøkt.Innklagede viste til at det ble registrert et høyspent bryterfall, men at det før avbruddet ikke var registrert noe varsel om lastproblemer. Bryteren ble etter kort tid innkoblet igjen. Det ble ikke funnet feil eller mangler ved bryter eller vern. Innklagede anså hendelsen for å ligge utenfor deres kontroll og avviste krav om erstatning.

I henhold til Standard Nettleieavtale § 13-1 er nettselskapet ansvarlig for tap som følge av forsinkelse eller mangler ved ytelsen. Dette gjelder likevel ikke så langt nettselskapet godtgjør at forsinkelsen eller mangelen skyldes årsaker utenfor selskapets kontroll, som det ikke med rimelighet kunne ventes å ha tatt i betraktning på avtaletiden eller å unngå eller overvinne følgene av.

Slik denne saken var opplyst fant nemnda at det ikke var sannsynliggjort mangel ved ytelsen eller avvik fra leveringskvaliteten. Når det ikke var noen mangel ved ytelsen, var det ikke ansvarsgrunnlag for nettselskapet.

Nemnda la til at når man har satt disse leveringskvalitetskravene er det normalt fordi man forventer at elektrisk/elektronisk utstyr tåler denne kvaliteten.

Nemnda fant etter dette ikke å kunne anbefale at klager ble gitt medhold.

Enstemmig uttalelse.

Oslo, 20. april 2009