Sak: 08-56 Klage vedrørende strømbrudd – skade på TV - Krav om erstatning – Øvre Eiker Nett AS

Saken gjaldt uenighet om ansvar for ødelagt projektorlampe til TV etter strømbrudd.

Klager påsto projektorlampe til TV ble ødelagt som følge av strømbrudd. Klager antok at årsaken til strømbrudd lå i at strømnettet i området ikke var driftssikkert nok og at svakhet i nettet forårsaket jevnlige strømbrudd. Innklagede viste til at avbruddet 31.01.08 skyldtes en feil som oppsto i en bryter med dertil automatisk utkobling av linjen og at det var vanskelig i ettertid å si hvordan feilen oppsto. Det var mulig at en fugl hadde forårsaket sikringsbruddet. Feilen 20.02.08 hadde årsak i at overliggende nett falt ut. Innklagede viste til at de hadde installert avledere på sekundærsiden på trafoene, noe som hadde ført til betraktelig færre trafohavarier og avbrudd etter tordenvær de siste 15 til 20 årene.

I henhold til Standard Nettleieavtale § 13-1 er nettselskapet ansvarlig for tap som følge av forsinkelse eller mangler ved ytelsen. For at innklagede skal komme i ansvar, må det foreligge årsakssammenheng mellom feil i innklagedes nett og skaden. Den som har fremsatt kravet har i utgangspunktet bevisbyrden for at det er årsakssammenheng mellom skaden og feil i nettet.

Nemnda fant på bakgrunn av de foreliggende opplysninger at det ikke var sannsynliggjort at projektorlampen ble ødelagt som følge av feil i innklagedes nett. Nemnda viste i denne forbindelse til at det ikke forelå nærmere opplysninger om projektorlampens alder og brukstimer, hva en slik lampe generelt tåler av belastninger m.v. I utgangspunktet måtte man kunne forvente at elektriske apparater tåler et strømbrudd.

Nemnda bemerket forøvrig at også innklagede kunne opplyst saken bedre vedrørende sikringsbruddet og utkobling samt gjeninnkobling i nettet.

Nemnda fant etter dette ikke å kunne anbefale at klager ble gitt medhold. Enstemmig uttalelse.

Oslo, 6. oktober 2008