Sak: 07-108 Klage vedrørende avregning

Saken gjaldt avregningsfeil.

I henhold til Standard Nettleieavtale § 6-5 kan nettselskapet kreve etterbetaling for enhver avregningsfeil. Når feilen kan tilskrives nettselskapet, kan nettselskapet ikke kreve etterbetaling dersom nettkunden var i aktsom god tro. Klager trodde, etter at en ny måler som erstattet tre tidligere målere ble installert, at hun ikke lenger skulle lese av måleren ettersom hun ikke lenger mottok avlesningskort fra innklagede. De tre tidligere målerne ble lest av jevnlig etter mottak av avlesingskort. Klager hadde installert nytt fyringsanlegg og dette skulle gi lavere forbruk. På grunn av nytt fyringsanlegg og sammenslåing av målere, to til våningshus og en til korntørker, som skulle senke kostnadene, reagerte ikke klager på størrelsen på fakturaene. Klager hevdet feilen lå hos innklagede og hun stolte på at mottatte regninger var riktige.

Innklagede viste til at feil oppsto ved sammenslåing av de tre målerne. Det lave årsforbruket til korntørker ble stående som gårdens abonnement og målerne til våningshusene ble avsluttet. Kunden fikk fortsatt akontofaktura, men forventet årsforbruk ble ikke oppjustert. Det ble bare fakturert for 4 % av gårdens totale forbruk som hadde et årsforbruk på ca 36 000 kWh. Innklagede hevdet at det i henhold til deres rutiner ble sendt ut avlesningskort i desember 2004 og desember 2005. Pga manglende avlesninger foretok de kontroll av måleren og avviket ble oppdaget. Innklagede hevder kunden også selv har et ansvar for å kontrollere mottatte fakturaer.

Slik denne saken var belyst fant nemnda at reduksjonen i fakturaene kunden fikk etter sammenslåingen av anlegget, var så stor at kunden måtte ha registrert dette. Nemnda mente hun ikke kunne høres med å ha vært i så aktsom god tro at det kunne få befriende virkning i henhold til avtalen. Nemnda la til grunn at kunden hadde fått levert et forbruk som det skulle betales for. Tilbudet om 10 % reduksjon av fakturaen besto.

Nemnda fant etter dette ikke å kunne anbefale at klager ble gitt medhold. Enstemmig uttalelse.

Oslo, 3. desember 2007