Sak: 07-117 Klage vedrørende antall kWh beregnet i gitt periode – Hafslund Nett AS

Saken gjaldt uenighet om fakturert årsforbruk for bolig.

Klager bestred etterfakturert krav for strøm og nettleie for perioden 01.06.06 - 01.09.06 på kr 10.874,98. Klager avviste at egen jordfeil kunne være årsak til det høye forbruket og viste til at feilen oppsto og ble rettet senere og berørte ikke omtvistet periode. Klager avviste forlikstilbud med avslag på 50% og viste til at selv med avslaget ville forbruket vært unormalt høyt sett i lys av at huset i 1/3 av perioden hadde vært ubebodd pga ferie. Selv et halvert strømforbruk ville gitt et hinsides årsforbruk om man tok høyde for sesongvariasjon. Klager fremsatte et mottilbud om å bruke forbrukstall fra samme periode året før pluss 10 %. Innklagede konstaterte at forbruk i perioden hadde vært vesentlig høyere enn etterfølgende forbruk. Etter innklagedes syn kunne det ikke utelukkes at jordfeil i kundens anlegg kunne ha vært årsaken. Innklagede fremsatte et forlikstilbud om reduksjon på 50%. Innklagede avviste klagers mottilbud og opprettholdt sitt forlikstilbud.

Ifølge Standard Nettleieavtale § 6-3 danner de verdier som avleses av nettselskapets måleutstyr, grunnlaget for beregning av nettleie og energiforbruk i målepunktet. Nemnda la til grunn, slik denne saken var opplyst, at det ikke var feil ved måleren. Nemnda bemerket likevel at måleren burde vært seriemålt ifølge Standard Nettleieavtale § 5-3. Nemnda la videre til grunn at det ikke var feil i nettet som kunne ha påvirket målt forbruk.

Det målte forbruk lå innenfor det som måtte anses som "normalt" for en enebolig. I og med at det ikke var påvist feil med måler eller ved strømnettet, fant nemnda det ikke sannsynlig at klager ikke hadde brukt den strøm som var målt. Nemnda bemerket at innklagede hadde fremsatt et forlikstilbud og at klager burde akseptere dette.

Nemnda fant ikke å kunne anbefale at klager ble gitt medhold. Enstemmig uttalelse.

Oslo, 14. april 2008