Sak: 07-182 Klage vedrørende fakturert forbruk etter installasjon

Saken gjaldt uenighet om ikke fakturert forbruk pga registreringsfeil i terminalutstyret ved montering av måler for fjernavlesing.

Klager ble tilbudt fjernavlesningsmåler, og ble opplyst om at han ikke lenger trengte å lese av strømmåleren. Klager leste etter dette ikke av måleren. Under installasjonen ble det heller ikke gitt informasjon om hvordan man eventuelt kunne se forbruket. Klager viste til at det samtidig ble lagt om fra kvartalsvis til månedlig fakturering. Klager påberopte seg god tro ut i fra den informasjonen han fikk og tilbakeviste etterfaktureringskrav. Innklagede viste til at det ble gjort en registreringsfeil i terminalutstyret da nytt målerutstyr ble montert. Feilen førte til at det kun ble registrert 1/5 av reelt forbruk. Innklagede etterfakturerte forbruk i perioden 01.09.04 – 01.09.07 fratrukket 20%. Selve måleren hadde hele tiden funksjonert som den skulle. Innklagede mente kunden ikke kunne påberope seg god tro. Han hadde hatt løpende mulighet til å kontrollere forbruket som var avregnet og burde ha reagert når fakturert forbruk sank med anslagsvis 80% etter at det nye målerutstyret ble montert.I henhold til Standard Nettleieavtale § 6-1 om betaling danner de verdier som avleses av nettselskapets måleutstyr grunnlaget for beregning av nettleie og energiforbruk i målepunktet. I følge Standard Nettleieavtale § 6-3 om avregningsfeil kan nettselskapet kreve etterbetaling for enhver avregningsfeil. Når avregningsfeilen kan tilskrives nettselskapet, kan etterbetaling imidlertid ikke kreves dersom nettkunden var i aktsom god tro.

I denne saken la nemnda til grunn at det var gjort en registreringsfeil i terminalutstyret da nytt målerutstyr ble montert og at feilen førte til at det kun ble registrert 1/5 av reelt forbruk. Nemnda la også til grunn at nettselskapet i henhold til Standard Nettleieavtale § 5-4 kunne etterberegne og kreve etterbetalt i henhold til §§ 6-1 og 6-3. Nemnda la videre til grunn at klager var i god tro, men ikke i aktsom god tro som kunne gitt befriende virkning mot kravet. Nemnda la vekt på det fakturerte forbruket var redusert med ca 80 % etter at det nye målerutstyret ble montert.

Nemnda fant ikke å kunne anbefale at klager ble gitt medhold. Enstemmig uttalelse.

Oslo, 10. mars 2008