Sak: 07-71 Klage vedrørende etterfakturering av strømforbruk i ferieleilighet

Etterfakturering.

Feil ved automatisk avlesningsterminal – måleren hadde ikke sendt forbruksdata til nettselskapet. Klager påberopte seg god tro. Hun hadde betalt alle regningene fra innklagede i perioden og hadde hatt lavt strømforbruk i sin ettroms ferieleilighet der oppvarming var inkludert i husleien. Fordi hun hadde brukt leieligheten lite, hadde hun hele tiden syntes at strømregningene hadde vært høye. Klager tilbakeviste kravet og mente hun ikke skulle bli skadelidende for innklagedes feil. Innklagede viste til at det ikke ble registrert noe forbruk på klagers måler og at hun bare ble fakturert for fastavgift. Feilen ble oppdaget da klager solgte leiligheten og måleren ble avlest. Innklagede viste til at fakturaene sendt klager viste null i forbruk i den tiden klager eide leiligheten med unntak av en mindre stipulering som ble tilbakeført i neste faktura. Innklagede fakturerte for avlest forbruk i opphørsfakturaen.I henhold til Standard Nettleieavtale §§ 6-1 om betaling danner de verdier som avleses av nettselskapets måleutstyr grunnlaget for beregning av nettleie og energiforbruk i målepunktet. I følge Standard Nettleieavtale § 6-3 om avregningsfeil kan nettselskapet kreve etterbetaling for enhver avregningsfeil. Når avregningsfeilen kan tilskrives nettselskapet, kan etterbetaling imidlertid ikke kreves dersom nettkunden var i aktsom god tro.

I denne saken la nemnda til grunn at det var feil ved måleutstyret for automatisk avlesning ved at måleren ikke sendte forbruksdata til nettselskapet og at nettselskapet i henhold til Standard Nettleieavtale § 5-4 kan etterberegne og kreve etterbetalt i henhold til §§ 6-1 og 6-3. Klager påberopte seg god tro, men nemnda fant ikke at klager kunne ha vært i så aktsom god tro at det kunne få befriende virkning mot kravet. Nemnda la her vekt på at det på fakturaene tydelig gikk frem at forbruk var satt til kr 0.

Under forutsetning av at alle øvrige avregninger i perioden fra april 2004 til oktober 2006 var riktige og at disse omfattet både kraftforbruk og nettleie og under forutsetning av at opphørsfakturaen var fordelt etter riktig pris, fant ikke nemnda å kunne anbefale at klager ble gitt medhold. Enstemmig uttalelse.

Oslo, 3. september 2007