Sak: 08-129 Klage vedrørende forbruk i hybel også målt i hovedleilighet – Agder Energi Nett AS

Saken gjaldt feil ved måleutstyr og feilmåling.

Klager viste til at feilkobling hadde ført til at strømforbruk for hybelleiligheten var målt og betalt to ganger, både hos klager i hoveddelen av huset og på hybelmåleren. Klager krevde tilbakebetalt nettleie og kraftpris for perioden 2002 – 2008. Klagers elektroinstallatør oppdaget feilkoblingen i hybelmåleren da renovering av elanlegget i hoveddelen av huset ble gjort i årsskiftet 2007/08. Feilen ble så rettet. Etter at feilen ble rettet falt strømforbruket på måleren for hoveddelen av huset markant. Klager mente feilen antagelig ble gjort den gang måleren ble satt inn, før klager overtok huset, av det daværende nettselskap. Klager mener at dersom innklagede hadde gjort litt grundigere undersøkelser ved målerbytte i 2003 kunne de ha oppdaget feilen allerede da.Innklagede bekreftet feilen og at det hadde foregått dobbelmåling og dobbelfakturering på klagers bopel i flere år. I lys av rimelighetsbetraktninger ble klager høsten 2008 tilbakebetalt et beløp tilsvarende nettleie forbrukt i hybelleiligheten tilbake til februar 2005. Innklagede viste til hovedregelen i bestemmelsen i Standard Nettleieavtale § 5-5 om at nettkunden svarer for feil/mangler i eget anlegg. Innklagede anførte at feilkoblingen ble utført av klagers installatør og gjennomført bak veggen, skjult, og uten mulighet for netteier å observere ved oppsett av måler. Innklagede avviste ansvar også ut fra unntaksregelen i bestemmelsen om medvirkning til merforbruket ved egen skyld. Innklagede anførte at endringene i det forventede årsforbruket ikke var av tilstrekkelig omfang til at selskapet hadde medvirket til merforbruket gjennom egen skyld.

Nemnda la til grunn at det i dette tilfellet hadde skjedd dobbeltmåling og dobbeltfakturering fra august 2002 til februar 2008. I henhold til Standard Nettleieavtale § 5-4 skal kunden i et slikt tilfelle godskrives for det som er betalt for mye.

Den alminnelige foreldelsesfristen er tre år, jf foreldelsesloven § 2. Som hovedregel er således krav som er eldre enn tre år foreldet. Kunden ble imidlertid i dette tilfellet først kjent med dobbeltmålingen ved årsskiftet 2007/2008 i forbindelse med renovering av elanlegget i hoveddelen av huset. Nemnda var av den oppfatning at kunden ikke kunne lastes for at feilen ikke ble oppdaget tidligere. Hun kunne følgelig ikke ha gjort kravet gjeldende på et tidligere tidspunkt. I et slikt tilfelle inntrer foreldelse tidligst 1 år etter den dag da fordringshaveren fikk kunnskap om fordringen, jf foreldelsesloven § 10.

Nemnda anbefalte etter dette at klager får refundert for mye innbetalt nettleie fra august 2002 til februar 2008.

Når det gjaldt krav om tilbakebetaling av for mye innbetalt kraftpris, måtte et slikt krav rettes mot klagers kraftleverandør.

Etter det som var opplyst syntes feilen i dette tilfellet å ha blitt begått av kundens elektroinstallatør. Krav måtte etter nemndas vurdering også kunne rettes mot denne.

Nemnda bemerket avslutningsvis at nettleieavtalen § 5-5 ikke kom til anvendelse i denne saken.

Enstemmig uttalelse.

Oslo, 19. januar 2009