Sak: 08-138 Klage vedrørende etterfakturering – Trondheim Energi AS

Saken gjaldt etterfakturering av priskorreksjonsbeløp.

Klager mottok faktura der et beløp på kr 1.289,85 med benevnelse: Korreksjonsprodukt, Priskorreksjon for 3. og 4. kvartal 2007, var plusset på. Klager klaget og betalte fakturaen fratrukket beløpet.Innklagede viste til at feil oppsto i forbindelse med endringskjøring hos ekstern aktør ved fakturering for 3. kvartal 2007 og korreksjon var lagt inn i fakturaen for 1. kvartal 2008.

Nemnda registrerte at det var etablert en strømleveringsavtale mellom innklagede og klagers boligbyggelag.

I synet på om denne saken lå innenfor eller utenfor nemndas kompetanseområde, delte nemnda seg i et flertall og et mindretall.

Nemndas flertall, nemndas leder og forbrukernes representanter, var av den mening at denne saken kunne avgjøres ved analogisk bruk av reglen i Standard Kraftleveringsavtale § 2-2 om Feil ved måling eller avregning. Selv om den etablerte strømleveringsavtalen var mellom innklagede og klagers boligbyggelag, var det beboerne som i realiteten var part i avtalen idet hver beboer hadde sin egen måler og fikk sine regninger fra innklagede. Flertallet la til grunn at innklagede hadde gjort feil i sin fakturering ved at de hadde glemt å oppdatere data som først kom med på neste fakturautsendelse. Slik denne saken var presentert, fant flertallet at klager ikke skulle belastes med innklagedes feil og innklagede kunne følgelig ikke kreve tilleggsbetaling.

Nemndas mindretall, bransjens representanter, var av den mening at saken primært burde avvises på grunn av at det ikke forelå nok opplysninger og saken reiste bevisspørsmål som vanskelig kunne klarlegges under saksbehandlingen og at det var uklart hvem som var parter i den etablerte strømleveringsavtalen.

Slik saken var opplyst, uttalte en samlet nemnd at den etablerte strømleveringsavtalen mellom innklagede og klagers boligbyggelag hadde ført til uklare partsforhold.

På bakgrunn av flertallets vurdering, anbefalte nemnda at klager ikke kreves for korreksjonsprodukt i faktura for 1. kvartal 2008. Dissens.

Oslo, 9. mars 2009