Sak: 08-42 Klage vedrørende faktura for forbruk og nettleie på sommerhytte – HelgelandsKraft AS

Saken gjaldt etterfakturert forbruk på sommerhytte.

Klager viste til at hytta kun brukes om sommeren og at om vinteren sto kun to utelys på. Videre at den sto avstengt fra 01.05.07 til den 21.06.07. Klager påsto et lavere forbruk i 2006 og 2007 enn det som var stipulert og viste til at hytta hadde vært mindre brukt enn tidligere år. Klager avviste deler av etterfakturert forbruk og hevdet at forbruk innenfor den perioden hytta sto avstengt skulle trekkes fra og at det skulle trekkes fra med de samme priser som det var betalt for. Videre hevdet klager at energiledd og forbruksavgift måtte nedjusteres tilsvarende. Klager mente det var feil å bruke profilavregning på en sommerhytte. Klager ba opplyst om man skulle betale for forbruk, energiledd og forbruksavgift når anlegget var frakoblet. Klager tilbakeviste etterfakturert forbruk.Innklagede viste til at det ble stipulert på grunn av manglende avlesninger. Da de ble klar over at måleren hadde stoppet, ble det minusforbruk. Innklagede viste til at fakturaen var produsert i henhold til justert innmatingsprofil. Innklagede ønsket ikke å gjøre endring av fakturaen på grunn av det som så ut til å være et uautorisert inngrep i målepunktet uten de nødvendige tillatelser i forkant høsten 2006. Innklagede forbeholdt seg derfor retten til å profilavregne klager for det stipulerte forbruket. Innklagede la til at det ikke var forbruk på anlegget i den perioden det var frakoblet.

Ifølge Standard Nettleieavtale § 6-3 danner de verdier som avleses av nettselskapets måleutstyr, grunnlaget for beregning av nettleie og energiforbruk i målepunktet. Kunden plikter å lese av måleren i samsvar med de frister som er oppgitt av nettselskapet. Mangler slik måling, har nettselskapet anledning til å fastsette kundens uttak av strøm skjønnsmessig, jf avtalens pkt 5-2.

Nemnda la til grunn at siste måleravlesning var 21.09.06 og at det etter det ble stipulert. Nemnda la til grunn at innklagede hadde anledning til å stipulere og fakturere forbruk i henhold til justert innmatingsprofil fram til 01.05.07. I perioden 01.05.07 - 21.06.07, da strømmen var avstengt, påløp ikke noe forbruk, kun nettariffens faste kostnader, leie av måler m.v. i henhold til avtalens § 7-1. Det var ikke anledning til å stipulere noe forbruk i denne perioden. Nemnda la til at det ikke var grunnlag for å korrigere det fakturerte forbruket mht priser i perioden fram til 01.05.07.

Nemnda anbefalte at klager faktureres i henhold til justert innmatingsprofil for forbruk fra 21.09.06 - 01.05.07 fratrukket det han hadde betalt i forskudd, og at det kun faktureres for nettariffens faste kostnader, leie av måler m.v. i perioden 01.05.07 - 21.06.07.

Nemnda bemerket avslutningsvis at innklagedes håndtering av saken dels syntes preget av det uautoriserte inngrepet i målepunktet, og at håndteringen således i en viss utstrekning kunne gi inntrykk av privat straffehåndhevelse. Det var det ikke anledning til. Enstemmig uttalelse.

Oslo, 9. juni 2008