Sak: 08-60 Klage vedrørende etterfakturering – Øvre Eiker Nett AS

Saken gjaldt forbruk.

Klager avviste krav på etterfakturering og protesterte på at måleren ble kastet samme dag som han ble etterfakturert for kr 41.380,98. Det var deretter umulig å få måleren kontrollert. Klager bestred det etterfakturerte forbruket og påberopte seg aktsom god tro og viste til at han ikke hadde vært klar over av det hadde vært problemer med avregningen.Innklagede viste til at estimert årsforbruk i 2006 viste 16.000 kWh på gammel måler og at estimert årsforbruk i 2008 viste 12.000 kWh på ny måler. Denne differansen kunne forklares ved for eksempel endret forbruksmønster, for lavt stipulert forbruk og at målerstander fra 2006, som var lagt inn av kunden, var tastet inn feil. Da måleren ble avlest 05.02.08 ble telleverk visuelt sjekket og det ble tatt bilde av telleverk. Innklagede hevdet det var liten sannsynlighet for at måleren hadde målt for mye kWh.

Ifølge Standard Nettleieavtale § 6-3 danner de verdier som avleses av nettselskapets måleutstyr grunnlaget for beregning av nettleie og energiforbruk i målepunktet. Dette gjelder likevel ikke dersom det sannsynliggjøres at målingen er feil.

Det målte forbruket var i dette tilfellet usedvanlig stort, og nemnda fant på bakgrunn av de foreliggende opplysninger ingen forklaring på det målte forbruket. I en situasjon der innklagede verken hadde sjekket måleren eller tatt vare på denne slik at det var mulig å kontrollere måleren i ettertid, måtte bevistvilen vedrørende målingens riktighet etter nemndas vurdering hvile på innklagede.

Nemnda fant det i dette tilfellet ikke sannsynliggjort at det målte forbruker var korrekt og anbefalte at kravet ble frafalt. Enstemmig uttalelse.

Oslo, 3. november 2008