Sak: 09-160 Klage vedrørende etterfakturering – Malvik Everk AS

Klager mottok etterfakturert krav på kr 28.382,03 fordi innklagede ikke hadde avregnet hennes strømforbruk etter leverandørbytte. Klager hevdet feilen skyldes innklagede og avviste kravet. Innklagede hevdet klager ikke kunne ha vært i aktsom god tro og hevdet hun burde sett at hun ikke ble fakturert for kraftforbruk og bare for nettleie. En enstemmig nemnd kunne ikke se at klager hadde vært i aktsom god tro og hun ble ikke gitt medhold.

Saken gjelder tvist om betalingsansvar for avregningsfeil da kraftforbruk ikke ble fakturert.

Regelverk

Standard Nettleieavtale § 6-5.

Historikk

Leverandørbytte til innklagede i februar 2007.

Krav

Klager avviser etterfakturert krav på kr 28.382,03.

Partenes anførsler

Klager har mottatt etterfakturert krav fra 28.02.07 på kr 28.382,03. Klager viser til at hun byttet leverandør til innklagede i februar 2007, men det viser seg at innklagede har glemt å avregne hennes strømforbruk.

Klager påberoper seg aktsom god tro og viser til at hun har fulgt nøye med på fakturaene uten å oppdage at innklagede kun hadde fakturert nettleie. Klager forventet ikke å lete etter en slik feil.

Klager viser til at samtidig med at hun skiftet leverandør til innklagede, ble en utleieenhet med egen måler adskilt fra hennes bolig. Hun bruker lite strøm og bruker vedovn. Klager reagerte ikke på mottatte fakturaer som var på over kr 1.000,-.

Klager viser til at feilen skyldes forhold på innklagedes side som hun ikke kan klandres for og avviser kravet.

Innklagede hevder klager ikke kan ha vært i aktsom god tro og hevder hun burde sett at hun ikke ble fakturert for kraftforbruk og bare for nettleie.

Innklagede viser til at det går frem av fakturaene at innklagede er kraftleverandør.

Innklagede viser til at det skjedde en svikt i rutinene ved registrering av kraftkontrakten med kunden i februar 2007.

Innklagede hevder at kunden selv har et ansvar for å lese fakturaene sine og at hun burde sett at hun ikke betalte for kraft etter leverandørbyttet.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder tvist om betalingsansvar for avregningsfeil da kraftforbruk ikke ble fakturert.

I henhold til Standard Nettleieavtale § 6-5 skal nettselskapet godskrive kunden eller kan kreve etterbetaling for enhver avregningsfeil. Når feilen kan tilskrives nettselskapet, kan nettselskapet ikke kreve etterbetaling dersom nettkunden var i aktsom god tro.

Slik denne saken er opplyst og dokumentert, kan ikke nemnda se at klager har vært i aktsom god tro. Nemnda legger vekt på at klager hadde byttet kraftleverandør og burde undersøkt regningene nøyere med tanke på faktureringen av sitt kraftforbruk. Det fremgår av regningene at det kun er fakturert for nettleie.

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 1. mars 2010

Leder: Einar Kaspersen Olav Nyhus, Forbrukerrådet Christine Otterstad, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.