Sak: 09-190 Klage vedrørende forbruk på hytte – kontroll av måler – Istad Nett AS

Klager hevdet et lavere forbruk enn fakturert på gammel måler og avviste krav på kr 17.397,26. Innklagede viste til at måleren var kontrollert og funnet i orden, og hevdet avregnet forbruk etter kundens avlesning var riktig. En enstemmig nemnd fant at forbruket ikke kunne anses som upåregnelig og nemnda anbefalte ikke at klager ble gitt medhold.

Saken gjelder uenighet om forbruk målt på gammel måler.

Regelverk

Standard Nettleieavtale § 5.

Historikk

10.11.08 Måler ble byttet. Målerstand 97 878. Måler er kontrollert og funnet i orden, men den måler noe for lite ved lav og høy belastning.

Avlesning på ny måler: 06.04.09 stand 85 kWh 01.06.09 stand 567 kWh 08.08.09 stand 1.521 kWh 22.11.09 stand 2.288 kWh

Omstridt faktura er datert 04.09.08 pålydende kr 17.397,26 for forbruk mai/juni 2008.

Forbruket er bestridt.

Krav

Klager avviser forbruket og krav på kr 17.397,26.

Partenes anførsler

Klager hevder et lavere forbruk enn fakturert på gammel måler. Klager hevder forbruket for perioden mai/juni 2008 må beregnes ut fra målt forbruk i tilsvarende periode året etter med ny måler installert. Klager viser til at de har hatt et helt ordinært forbruk på fritidsboligen i ett år siden måleren ble skiftet. Dette året er det brukt ca 2.300 kWh. Klager har tilbudt å betale halvparten av fakturaen pålydende kr 17.397,26 for å komme til en minnelig ordning.

Innklagede viser til at måleren er kontrollert og funnet i orden, men at den viste for lite forbruk ved lav og høy belastning. Innklagede hevder avregnet forbruk etter kundens avlesning anses for riktig og de opprettholder sitt krav på kr 17.397,26.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder uenighet om forbruk målt på gammel måler.

Måling av strømforbruk foretas av nettselskapet i overensstemmelse med gjeldende forskrifter om måling og avregning. Den som forlanger måleutstyret kontrollert, dekker kostnadene ved kontrollen. Dersom kontrollen viser forskriftsstridig avvik, skal nettselskapet bekoste kontrollen. Dersom det ikke er funnet feil på måleren, og det målte forbruket representerer et påregnelig forbruk, må kunden om han likevel påberoper seg et lavere forbruk enn det målte, sannsynliggjøre dette.

Nemnda legger på bakgrunn av de foreliggende opplysninger til grunn at det ikke var feil ved måleren og at forbruket ikke kan anses som upåregnelig. Nemnda finner det derfor etter en samlet vurdering sannsynlig at klager har brukt den strøm som er målt.

Nemnda bemerker at måleren burde vært seriemålt, ifølge Standard Nettleieavtale § 5-3.

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 1. mars 2010

Leder: Einar Kaspersen Olav Nyhus, Forbrukerrådet Christine Otterstad, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.