Sak: 09-30 Klage vedrørende krav på strømforbruk på hytte – Energi 1 Follo / Røyken as

Saken gjaldt tvist om størrelsen på avregning Klager avviste høyt fakturert forbruk og mistenkte at noe gikk galt ved målerbytte. Nemnda var av den oppfatning at det ikke kunne ha oppstått en feil ved telleverket i forbindelse med demonteringen av måleren. En enstemmig nemnd fant det sannsynlig at klager hadde brukt den strøm som var målt og klager måtte betale for sitt forbruk.

Saken gjelder tvist om størrelsen på avregning og spørsmål om måleren gikk galt.

Regelverk

Standard Nettleieavtale § 6-3.

Historikk

Måleren er dels avlest og dels stipulert, men avlest minst en gang per år. 15.04.08 Målerbytte Målerkontroll viste at måleren gikk for sakte, men innenfor feilmarginene.

Krav

Klager avviser fakturert forbruk i avregning for 2008.

Partenes anførsler

Klager avviser så høyt fakturert forbruk. Klager mistenker at noe gikk galt ved målerbytte 15.04.08.

Klager viser til at hennes strømkostnader er mye større enn naboenes som bruker hyttene oftere.

Innklagede viser til at ved årsavregning 2007 ble måleravlesningen stipulert. Ved målerbytte 15.04.08 viste denne at det var brukt 7758 kWh mer enn beregnet ved årsskiftet. Årsavregningen for 2007 var for lav og akontobeløp for 2008 har også vært for lav i forhold til reelt forbruk. Dette er årsak til den høye avregningen.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder tvist om størrelsen på avregning og spørsmål om måleren gikk galt.

Ifølge Standard Nettleieavtale § 6-3 danner de verdier som avleses av nettselskapets måleutstyr grunnlaget for beregning av nettleie og energiforbruk i målepunktet. Dette gjelder likevel ikke dersom det sannsynliggjøres at målingen er feil.

Måleren ble avlest ved målerbytte. Nemnda er av den oppfatning at det ikke kan ha oppstått en feil ved telleverket i forbindelse med demonteringen av måleren. Slik denne saken er opplyst finner nemnda det sannsynliggjort at målerstanden var korrekt og at det ikke var feil ved måleren. Forbruksøkningen anses for å være innenfor normalen og forbruket anses som påregnelig. Nemnda la til at det er uheldig at man tar ned måler uten å sikre seg dokumentasjon på målerstand, enten ved foto eller signering.

Med tanke på den store utskiftingen av målere bransjen står overfor, anbefaler nemnda at nettselskap for fremtiden bør dokumentere målerstanden ved foto. Det bør fremgå av fotografi at plomben ikke er brutt. Nemnda anbefaler videre at i de tilfeller hvor nettkunden er til stede ved nedtagningen av måleren, bør begge parter kvittere på korrekt målerstand på nedtagelsestidspunktet.

I denne saken legger nemnda til grunn at målerstanden var korrekt. Nemnda finner det sannsynlig at klager har brukt den strøm som er målt og klager må betale for sitt forbruk.

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 18. mai 2009

Leder: Einar Kaspersen Olav Nyhus, Forbrukerrådet Linette Heiberg, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, EBL Jon Aadland, EBL

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.