Sak: 09-39 Klage vedrørende avregning – Hadeland Energi Nett AS

Saken gjaldt tvist om maskinell måleravlesning når justert stand var lagt til grunn fordi måleravlesning ikke var mottatt på avlesningsdato ved årsskiftet. Klager avviste maskinelt stipulert forbruk. Nemnda la til grunn at innklagede, i samsvar med egne frister og gjeldende regelverk, hadde hjemmel til å stipulere når avlesning ikke forelå per 01.01, og fant enstemmig ikke å kunne anbefale at klager ble gitt medhold.

Saken gjelder tvist om maskinell måleravlesning.

Regelverk

Standard Nettleieavtale § 5-2.

Historikk

28.12.08 Kundeavlest

01.01.09 Maskinelt stipulert Forbruk 512 kWh

Krav

Klager avviser det maskinelt stipulerte forbruk i avregning.

Partenes anførsler

Klager viser til at avregningen gjelder et anlegg i et ubebodd hus under oppussing der kun to ovner står på og det brukes elektrisk verktøy.

Klager reagerer på at innklagede har stipulert forbruket til 512 kWh fra avlesningsdato 28.12.08 til dato for maskinell stipulering 01.01.09. Klager viser til at fra siste avlesning var det brukt ca 2 kWh/døgn. Klager hevder den maskinelle stipuleringen er feil og har bedt fremlagt redegjørelse for krav med stipulering 261 kWh/døgn når det vitterlig er et forbruk på ca 2 kWh/døgn.

Innklagede viser til at de avregner fra den første i hver måned og må ha en avlesning eksakt på denne datoen. Hvis de ikke mottar dette stipulerer de til denne datoen. Stipuleringen baserer seg på fjorårets forbruk.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder tvist om maskinell måleravlesning når justert stand er lagt til grunn der måleravlesning ikke er mottatt på avlesningsdato ved årsskiftet.

I henhold til Standard Nettleieavtale § 5-2 skal måleravlesning gjennomføres i samsvar med nettselskapets rutiner og gjeldende forskrifter. Ved selvavlesning skal kunden så vidt mulig foreta avlesning og underrette nettselskapet i samsvar med de frister som er oppgitt av nettselskapet. Nettselskapet har rett til å fastsette nettkundens uttak skjønnsmessig dersom måleravlesning mangler. I NVEs Forskrift 301 om måleverdier heter det at målepunkt tilhørende husholdning med forventet årlig strømforbruk høyere enn 8000 kWh skal avleses hver tredje, hver andre eller hver måned. Periodene mellom avlesningene skal være tilnærmet like. Det skal foretas avlesning ved årsskiftet.

Nemnda legger til grunn at regelverket er å forstå slik at det forlanges avlesning så nær 01.01. som mulig. Dersom avlesning ikke foreligger per 01.01. vil nettselskapet stipulere avviket frem eller tilbake til en såkalt justert stand. Denne avregnes i ettertid.

I denne konkrete saken legger nemnda til grunn at innklagede, i samsvar med egne frister og ovennevnte regelverk, har hjemmel til å stipulere når avlesning ikke foreligger per 01.01. Nemnda legger vekt på at innklagede har lagt avregningsdag til den 1. i hver måned og stipulerer dagene fra avlest målerstand frem eller tilbake til den 1. enten målerstanden blir avlest henholdsvis før eller etter. Nemnda legger til grunn at forbruket er avregnet i ettertid og at det ikke er noe utestående krav.

Nemnda finner etter dette ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 18. mai 2009

Leder: Einar Kaspersen Olav Nyhus, Forbrukerrådet Linette Heiberg, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, EBL Jon Aadland, EBL

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.