Sak: 09-47 Klage vedrørende forbruk på hytte – Hafslund Nett AS

Saken gjaldt uenighet om høye strømregninger og målt forbruk samt kontroll av måler. Klager påsto et lavere strømforbruk og at innklagede måtte bekoste kontroll av måleren. Innklagede kunne ikke se at det forelå forhold som skulle tilsi at målt og fakturert forbruk ikke var korrekt og at det derfor heller ikke var grunnlag for målerkontroll. Nemnda la til grunn at det ikke var feil ved måleren og at forbruket ikke kunne anses som upåregnelig og at klager hadde brukt den strøm som var målt. Nemnda fant enstemmig ikke å kunne anbefale at klager ble gitt medhold.

Saken gjelder tvist om måler har målt korrekt.

Regelverk

Standard Nettleieavtale §§ 5-2 og 5-3.

Historikk

16.11.07 Avlest. Stand 114004

01.01.08 Stipulert

19.04.08 Avlest. Stand 117139 Differanse: 3135 31.01.09 Avlest. Stand 119409 Det er ikke foretatt kontroll av måler

Krav

Klager påstår et lavere strømforbruk og at innklagede må bekoste kontroll av måleren.

Partenes anførsler

Klager bestrider forbruk på 3135 kWh i perioden 16.11.07 til 19.04.08. Klager mener han er fakturert minst 2000 kWh for mye i strømforbruk og viser til at han ikke har vært på mer enn to dagsbesøk på hytta den vinteren og heller ikke vært der i påsken. Det står på to termostatstyrte panelovner på hhv 5 og 10 grader og et kjøleskap. Klager viser til at tidligere år, da hytta ble brukt mye, var det lavere strømforbruk. Klager mener problemet startet i november 2007 etter at innklagede hadde en fra-/tilkopling av anlegget grunnet opplegg til nytt hyttefelt.

Klager mener at innklagede bør ta på seg utgiftene for kontroll av måleren.

Innklagede kan ikke se at det foreligger forhold som skulle tilsi at målt og fakturert forbruk ikke er korrekt og at det derfor heller ikke er grunnlag for målerkontroll.

Innklagede viser til at pga manglende avlesning 01.01.08 ble det stipulert og stipuleringen var for lav. Det ble således en skjev fordeling slik at strømmen som ble brukt i 2007 kom med i avregningen for 2008.

Innklagede kan ut i fra sin redegjørelse ikke se behov for behandling av denne saken i nemnda.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder uenighet om høye strømregninger og målt forbruk samt kontroll av måler.

Måling av strømforbruk foretas av nettselskapet i overensstemmelse med gjeldende forskrifter om måling og avregning. Den som forlanger måleutstyret kontrollert, dekker kostnadene ved kontrollen. Dersom kontrollen viser forskriftsstridig avvik, skal nettselskapet bekoste kontrollen. Dersom det ikke er funnet feil på måleren, og det målte forbruket representerer et påregnelig forbruk, må kunden om han likevel påberoper seg et lavere forbruk enn det målte, sannsynliggjøre dette.

Nemnda legger på bakgrunn av de foreliggende opplysninger til grunn at det ikke var feil ved måleren og at forbruket ikke kan anses som upåregnelig. Nemnda finner det derfor etter en samlet vurdering sannsynlig at klager har brukt den strøm som er målt.

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 15. juni 2009

Leder: Einar Kaspersen Olav Nyhus, Forbrukerrådet Linette Heiberg, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, EBL Jon Aadland, EBL

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.