Sak: 09-57 Klage vedrørende fakturert forbruk på gård – Drangedal everk KF

Saken gjaldt feilmålt forbruk på gård. Elklagenemnda fant at klager var å betrakte som næringsutøver. Kundeforhold mellom energiverk og næringsutøvere ligger utenfor nemndas kompetanseområde og saken ble enstemmig avvist fra behandling.

Saken gjelder feilmåling i måler på gård.

Regelverk

Standard Nettleieavtale § 5-4

Historikk

Ny måler satt opp 13.02.07 og igjen ny måler satt opp 31.01.08

Kontroll av måleren fra 13.02.07 viste feil ved måleren

Fjernavlesning montert 11.08.08 Forbruket er ikke omtvistet

Krav

Klager ber om at etterfakturert krav frafalles.

Partenes anførsler

Klager viser til at det ble oppdaget at ett av deres fem strømabonnementer var blitt feilmålt og de ble tilsendt regning på kr 50.556,52. Klager viser til Standard Nettleieavtale § 5-4 og de hevder aktsom god tro. Klager viser til at det aldri har streifet dem om et av deres måleapparat kunne vise feil bruk. Klager har aldri hatt grunn til å betvile strømregningenes riktighet. Klager ber om at kravet frafalles.

Innklagede viser til at måler av 13.02.07 viste feil. Fakturering ble rettet opp da de hadde dokumentasjon på feilmålingen.

Innklagede tilbakeviser påstand om aktsom god tro og legger vekt på at klager har vært seg sitt faktiske forbruk bevisst. Innklagede opprettholder sitt krav på strømforbruket i målepunktet.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder feilmåling i måler på gård.

Elklagenemnda behandler klager fra forbrukere angående tvister som springer ut av avtaler mellom energiselskap og forbrukere om overføring eller levering av elektrisk energi samt avtaler om tilknytning av forbrukerens elektriske installasjon til distribusjonsnettet. Nemnda behandler ikke klager fra næringsutøvere.

Slik denne saken er opplyst, finner nemnda at klager vil være å betrakte som næringsutøver og saken faller utenfor nemndas arbeidsområde.

Elklagenemnda avviser saken fra behandling i nemnda.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda avviser saken.

Oslo, 18. mai 2009

Leder: Einar Kaspersen Olav Nyhus, Forbrukerrådet Linette Heiberg, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, EBL Jon Aadland, EBL

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.