Sak: 10-33 Klage vedrørende størrelse på forbruk – SFE Nett AS

Saken gjaldt tvist om forbruk på gammel måler. Klager tilbakeviste krav på forbruk målt i 2007 og fram til målerbytte i august 2008. Klager mistenkte feil ved gammel måler eller at det hadde vært strømtyveri og viste til at huset for det meste sto tomt i 2007 og 2008 med minimalt forbruk. Innklagedekontrollavleste måleren i januar 2008 oppdaget at stipulering fra april 2006 til desember 2007 hadde vært for lav. Nemnda fant at det målte forbruket ikke kunne anses som upåregnelig, og klager ble enstemmig gitt ikke medhold.

Saken gjelder tvist om forbruk på gammel måler.

Regelverk

Standard Nettleieavtale § 5.

Historikk

Forbruk 2006: 27 696 kWh

Forbruk 2007: 101 030 kWh

De første 8 mnd i 2008: 27 166 kWh

Kunden har jevnlig lest av måler fram til april 2006

Innklagede kontrollavleste måler i januar 2008

Måler ble kontrollert og seriemålt i mai 2008

Målerkontrollen viste at måler gikk for sakte

Måler ble skiftet i august 2008

Krav

Klager tilbakeviser krav på forbruk målt i 2007 og fram til målerbytte i august 2008.

Partenes anførsler

Klager mistenker feil ved gammel måler eller at det har vært strømtyveri. Klager viser til at huset for det meste sto tomt i 2007 og 2008 med minimalt forbruk.

Klager undrer seg over at forbruket i 12 måneder i 2007 på gammel måler var over 100 tusen kWh, mens det i 12 måneder i 2008/2009 på ny måler bare var vel 35 tusen kWh.

Klager mener at forbruk på ny måler viser normalt forbruk og mener at mønsteret i forbruk på ny måler bør ligge til grunn for etterfakturering.

Innklagede kontrollavleste måleren i januar 2008 oppdaget at stipulering fra april 2006 til desember 2007 hadde vært for lav.

Innklagede påpeker at dataene av avregningsperioden i 2007 er fremkommet for å gi et korrekt grunnlag for etterfakturering basert på kontrollavlesningen og kan ikke direkte nyttes som forbrukshistorikk.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder tvist om forbruk på gammel måler.

Måling av strømforbruk foretas av nettselskapet i overensstemmelse med gjeldende forskrifter om måling og avregning. Den som forlanger måleutstyret kontrollert, dekker kostnadene ved kontrollen. Dersom kontrollen viser forskriftsstridig avvik, skal nettselskapet bekoste kontrollen. Dersom det ikke er funnet feil på måleren, og det målte forbruket representerer et påregnelig forbruk, må kunden om han likevel påberoper seg et lavere forbruk enn det målte, sannsynliggjøre dette.

Nemnda legger på bakgrunn av de foreliggende opplysninger til grunn at det ikke var feil ved måleren. Nemnda legger også til grunn at det ikke er påvist feil i nettet som kan ha påvirket målt forbruk. Nemnda legger videre til grunn at det målte forbruket ikke kan anses som upåregnelig. Nemnda kan heller ikke se at det er fremlagt tilstrekkelige holdepunkter for eller tilstrekkelig sannsynliggjort et lavere forbruk.

I og med at det ikke er påvist feil med måler eller ved strømnettet, og at det målte forbruket ikke kan anses som upåregnelig, finner nemnda det sannsynlig at klager har brukt den strøm som er målt.

Nemnda finner etter dette ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 16. juni 2010

Leder: Einar Kaspersen Olav Nyhus, Forbrukerrådet Christine Otterstad, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.