Sak: 10-377 Klage vedrørende forskudd – Telinet Energi AS

Saken gjaldt uenighet om avtalt pris og forskuddsbetaling. Nemnda la til grunn at klager hadde inngått avtale om at gjennomsnittsprisen ikke skulle overstige 59 øre det neste året. Vilkåret benytter uttrykket ”gjennomsnittspris”. Etter nemndas vurdering var ikke til hinder for at innklagede enkelte måneder benyttet en høyere pris enn 59 øre. Dersom det imidlertid på et tidligere tidspunkt var åpenbart at kunden hadde innbetalt tilstrekkelig beløp i henhold til den garanterte maksimalpris, hadde innklagede ikke rett til å kreve ytterligere forskudd. Til innklagedes standardvilkår bemerket nemnda avslutningsvis at Markedsrådet har slått fast at innklagedes krav om 900 kroner ved brudd på avtalen er urimelig.

Saken gjelder avtalt kraftpris og forskudd.

Regelverk

Standard Kraftleveringsavtale §§ 3-1, 3-2 og 3-3

Krav

Klager avviser fakturert kraftpris og avviser høyt forskudd.

Partenes anførsler

Klager finner at forskudd stiger for hver a-kontofaktura og protesterer på at de nå har forskudd på over kr 11.000,- for en periode som forventes å ligge på kr 1.500,-.

Klager protesterer også på fakturert kraftpris på 65,60 øre/kWh mot avtalt makspris på 59,90 øre/kWh og ønsker å få tilbakeført de 6 ørene for hele maksprisperioden som var i vinter. Klager hevder han ikke er varslet om prisøkning.

Innklagede hevder at prisgarantien er en gjennomsnittspris gjennom hele året. Det vil si at prisen i enkelte perioder kan være høyere og tilsvarende lavere i andre perioder. Gjennomsnittprisen vil bli regnet ut i slutten av avtaleperioden og eventuelt for mye innbetalt vil da bli ført tilbake til kundekonto.

Innklagede har beregnet et lavere forventet forbruk for perioden fra 01.03.10 til juli 2010.

Nemnda ser slik på saken

Nemnda legger på bakgrunn av de foreliggende opplysninger til grunn at klager inngikk avtale med innklagede der klager aksepterte innklagedes standardvilkår. Det fremgår av vilkårene at innklagede garanterer at gjennomsnittsprisen ikke overstiger 59 øre det neste året. Vilkåret benytter uttrykket "gjennomsnittspris". Etter nemndas vurdering er vilkåret ikke til hinder for at innklagede enkelte måneder benytter en høyere pris enn 59 øre. Nemnda finner det ikke sannsynliggjort at innklagde fravek standardvilkåret.

I henhold til vilkårene faktureres det forskuddsvis a konto basert på stipulert forbruk. Ved stipuleringen vil man i utgangspunktet benytte den gjeldende spotpris, og avregning i henhold til den gitte gjennomsnittpris vil normalt skje etter utløpet av bindingstiden på ett år.

Dersom det imidlertid på et tidligere tidspunkt er åpenbart at kunden har innbetalt tilstrekkelig beløp i henhold til den garanterte maksimalpris, må det etter nemndas vurdering gjøres unntak fra ovennevnte. Dersom kunden således har betalt inn mer enn det som må antas å bli den samlede totalsum for året basert på stipulert forbruk og avtalt makspris, har innklagede ikke rett til å kreve ytterligere forskudd. Dog slik at dette ikke gjelder dersom faktisk forbruk viser at stipuleringen er satt for lavt.

Til innklagedes standardvilkår bemerker nemnda avslutningsvis at Markedsrådet har slått fast at innklagedes krav om 900 kroner ved brudd på avtalen er urimelig.

VEDTAK

Elklagenemnda anbefaler at innklagede frafaller krav om forskudd dersom det ut fra stipulert forbruk/faktisk forbruk og avtalt makspris er åpenbart at klager har betalt tilstrekkelig for avtaleåret.

Oslo, 11. oktober 2010

Leder: Einar Kaspersen Christine Otterstad, Forbrukerrådet Marius R. Johnsen, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende. Ved vedtak som går mot innklagede, skal innklagede gi begrunnet melding til klager og nemnda innen fire uker dersom vedtaket ikke vil bli fulgt.