Sak: 10-463 Klage vedrørende etterberegning av nettleie på forbruk i perioden 27.10.08 – 28.02.10 – Orkdal Energi AS

Saken gjaldt tvist om etterfakturert krav pga feilkoblet måler. Klager tilbakeviste etterfakturert nettleie på kr 7.236,- og mente han ikke kunne belastes da feilen skyldtes innklagede. Innklagede mente at en plutselig reduksjon på 85% i forbruket var en så åpenbar feil at klager burde reagert og at han ikke kunne ha vært i aktsom god tro. Nemnda kunne ikke se at klager hadde vært i aktsom god tro og fant enstemmig ikke å kunne anbefale at klager ble gitt medhold.

Saken gjelder feilkobling av måler i bolig.

Regelverk

Standard Nettleieavtale § 5.

Historikk

27.10.08: Fjernavlesningsmåler installert

05.03.10: Innklagede sjekket måler på stedet.

Inngående og utgående fase var byttet om.

Krav

Klager tilbakeviser etterfakturert nettleie på kr 7.236,-.

Partenes anførsler

Klager mener han ikke kan belastes dette kravet om etterberegning da feilen skyldes innklagede.

Innklagede mener at en plutselig reduksjon på 85% i forbruket er en så åpenbar feil at klager burde reagert tidligere og at han ikke kunne ha vært i aktsom god tro.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder tvist om etterfakturert krav pga feilkoblet måler.

I henhold til Standard Nettleieavtale § 5-1 bestemmer nettselskapet type måleutstyr, eier måleutstyret og har ansvaret for installasjon, drift og kontroll av dette.

Feilkobling av måleren førte i dette tilfellet til at kun 15% av forbruket ble målt. Feilkoblingen ble utført av netteier. Det følger av Standard Nettleieavtale § 5-4 at nettselskapet i et slikt tilfelle kan etterberegne forbruket med mindre kunden var i aktsom god tro.

I utgangspunktet må en kunde etter nemndas vurdering kunne forvente at målinger er riktig utført, og at tilsendte regninger er riktige. Avviket fra tidligere forbruk/regninger var i dette tilfellet imidlertid så markant at nemnda likevel er av den oppfatning at klager ikke kan sies å ha vært i aktsom god tro.

Nemnda finner etter dette ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 6. september 2010

Leder: Einar Kaspersen Christine Otterstad, Forbrukerrådet Marius R. Johnsen, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.