Sak: 10-688 Klage vedrørende sluttregning – Fredrikstad Energi Nett AS

Saken gjaldt uenighet om målt forbruk. Klager avviste krav om etterfakturert forbruk og mistenkte at flere leiligheter hadde vært koblet til hennes måler. Innklagede pekte på at de hadde én abonnent per strømmåler og at forhold mellom leietakere og utleier ikke angikk dem. Nemnda fant enstemmig ikke å kunne anbefale at klager ble gitt medhold og at dersom klager hevdet hun ikke hadde brukt den strøm som var målt, ville dette være et oppgjør mellom klager, huseier og øvrige leietakere.

Saken gjelder uenighet om målt forbruk.

Regelverk

Standard Nettleieavtale § 6-3.

Historikk

November 2008: Klager flytter inn i utleiebolig. Huseier overfører strømabonnement på klager.

15.01.2009: Klager melder inn målestand 92 069 kWh

03.04.2010: Klager flytter ut

12.04.2010: Avlest målestand 17 746 kWh

I perioden har klager betalt for stipulert forbruk.

Differansen mellom det stipulerte og faktiske forbruket er 16.041 kWh

Krav

Klager avviser krav om etterfakturert forbruk for hele botiden. Klager avviser også å betale for forbruk etter at hun flyttet ut den 03.04.2010.

Klager har mistanke om at flere leiligheter har vært koblet til hennes måler. Dette begrunnes med at beboer i naboleiligheten til stadighet var innom for å slå på sikringer når strømmen gikk i dennes leilighet. Klager tok dette opp med både innklagede og huseier, men fikk aldri noe klart svar på dette. Klager opplevde forbruket som svært høyt og måleren gikk fort. Da naboen var borte i lengre periode gikk måleren betydelig saktere. Klager har i hele perioden betalt for stipulert forbruk. I april 2010 flytter klager ut og tar på nytt situasjonen opp med huseier. Huseier mente at det ikke var noen ureglemessigheter med måleren, men skulle likevel få noen til å se på det. Han skulle også si opp klagers abonnement. I juli 2010 ble klager kontaktet av inkassoselskap for utestående krav. Dette kravet ble senere trukket, og klager fikk i stedet en sluttavregning pålydende 14 879,62 kr. Dette beregnet etter måleravstand sendt inn 12.04.2010. Klager gjør oppmerksom på at hun flyttet og overleverte nøkler til huseier 3.april og følgelig ikke har sendt inn ovennevnte målerstand.

Innklagede peker på at de har én abonnent per strømmåler. Forhold mellom leietakere og utleier er for deres del ikke relevant. Klager har i perioden 15.01.2009 til 12.04.2010 kun betalt for stipulert forbruk. Differansen mellom det stipulerte og faktiske forbruket er på 16.041 kWh, noe som klager må betale for. Innklagede mottok ny bestilling og avlest målestand av huseier og ny strømkunde 12.04.2010. Siden innklagede ikke har mottatt noen avlesning eller skriftlig avbestilling fra klager per 03.04.2010 må de gå ut i fra at mottatt strømbestilling fra huseier er korrekt.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder uenighet om målt forbruk. I henhold til Standard Nettleieavtale § 6-3 danner de verdier som avleses av nettselskapets måleutstyr alene grunnlaget for beregning av nettleie og energiforbruk i målepunktet.

Nemnda legger til grunn at det ikke var grunnlag for å tro at det var feil ved måleren. Når det ikke er funnet feil på måleren, og det målte forbruket representerer et påregnelig forbruk, må kunden, om hun likevel påberoper seg et lavere forbruk enn det målte, sannsynliggjøre dette. Nemnda kan ikke se at et lavere forbruk er sannsynliggjort i dette tilfellet. Nemnda kan heller ikke se at det målte forbruket er upåregnelig.

I og med at det ikke er påvist feil med måler eller ved strømnettet, og at det målte forbruket ikke kan anses som upåregnelig, finner nemnda det sannsynlig at klager har brukt den strøm som er målt.

Dersom klager hevder hun ikke har brukt den strøm som er målt, vil dette være et oppgjør mellom klager, huseier og øvrige leietakere.

Ut i fra dette finner nemnda ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 4. april 2011

Einar Kaspersen, Leder Christine Otterstad, Forbrukerrådet Marius R. Johnsen, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.