Sak: 10-717 Klage vedrørende forbruk – Fortum Distribution AS

Saken gjaldt uenighet om forbruk på en sommerhytte som kun ble brukt fra mai og ut juli, fortrinnsvis i helgene. Klager la til grunn at forbruket fra mai til oktober hadde øket kraftig, men innklagede hevder at forbruket refererer seg til perioden fra september 2009 da siste reelle avlesning fant sted og frem til oktober 2010. Klager hadde ikke lest av måleren i denne perioden og forbruket var derfor stipulert. Måler var kontrollert og funnet i orden. Nemnda viste til at da det ikke var funnet feil på måleren, må kunden, om han likevel påberoper seg et lavere forbruk enn det målte, sannsynliggjøre dette. Nemnda kunne ikke se at det var fremlagt tilstrekkelige holdepunkter for eller tilstrekkelig sannsynliggjort et lavere forbruk. I og med at det ikke var påvist feil med måler eller strømnettet, og at det målte forbruket ikke kunne anses som upåregnelig, fant nemnda det sannsynlig at klager hadde brukt den strøm som var målt. Nemnda fant ikke å kunne anbefale at klager gis medhold. Enstemmig uttalelse.

Saken gjelder uenighet om målt forbruk på sommerhytte.

Regelverk

Standard Nettleieavtale §§ 5-2 og 5-3.

Historikk

30.04.10: Maskinell beregning, målerstand på 30 425 kWh.

31.08.10: Kunde avleser, målerstand på 41 151 kWh.

12.10.10: Måler blir kontrollert på laboratorium og funnet i orden.

Krav

Klager mener forbruket som er målt må være galt og at faktura må rettes opp.

Partenes anførsler

Klager reagerer på strømregning som viser at forbruket på klagers hytte i perioden 01.05.10 til 01.09.10 har gått fra 30 425 kWh til 41 151 kWh. Klager minner om at det er en sommerhytte som kun brukes fra mai og ut juli og da først og fremst i helgene. Resten av året er hytta og strømmen avstengt. Klager er klar over at måleren er funnet i orden men mener forbruket er et mysterium. Klager har vedlagt strømregninger for 2008 og 2009 og viser til innklagedes oversikt over de siste 15 års forbruk som klager mener understøtter hans påstand om at siste avregning viser et unormalt høyt forbruk.

Innklagede viser til at kunden ikke har lest av i perioden 15.09.09 – 07.09.10 og at forbruket er blitt estimert i dette tidsrommet. Ved avregning 31.08.10 ble kundens avlesning brukt. Innklagede har påpekt overfor kunden at omstridte faktura gjelder fra siste reelle avlesning som var i september 2009 og ikke kun de fire månedene fra mai og til september slik klager har oppfattet. Innklagede foretok en kontrollavlesning av måleren på stedet og fikk samme avlesning som kunden. Innklagede tok da måler ned og sendte til laboratorium for kontroll. Kontrollen viste et avvik på 0,38% som er godt innenfor det tillatte.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder uenighet om forbruk.

Måling av strømforbruk foretas av nettselskapet i overensstemmelse med gjeldende forskrifter om måling og avregning. Dersom det ikke er funnet feil på måleren, må kunden, om han likevel påberoper seg et lavere forbruk enn det målte, sannsynliggjøre dette. I dette tilfellet er måleren kontrollert og avviket ligger innenfor det tillatte. Uenigheten om forbruket kan derfor etter nemndas oppfatning ikke tilskrives måleren. Innklagede har etter nemndas oppfatning sannsynliggjort at forbruket mellom siste reelle avlesning og oktober 2010, ikke er upåregnelig. Nemnda kan heller ikke se at det er påvist feil i nettet som kan ha påvirket målt forbruk. Etter nemndas oppfatning er det ikke fremlagt tilstrekkelige holdepunkter for eller tilstrekkelig sannsynliggjort et lavere forbruk.

I og med at det ikke er påvist feil med måler eller strømnettet og at det målte forbruket ikke kan anses som upåregnelig, finner nemnda det sannsynlig at klager har brukt den strøm som er målt.

Nemnda finner etter dette ikke å kunne anbefale at klager gis medhold. Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 7. mars 2011

Einar Kaspersen, Leder Christine Otterstad, Forbrukerrådet Marius R. Johnsen, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.