Sak: 11-33 Klage vedrørende etterfakturering av fritidseiendom – VOKKS Nett AS

Saken gjaldt avregningsfeil. Klager avviste etterfakturert forbruk for 2010, påberopte seg aktsom god tro og hevdet han ikke hadde mulighet til å oppdage feilfakturering tidligere. Innklagede viste til at etter en feilregistrering hos dem i november 2008 ble bare 2,5%, (1/40) av energiforbruket fakturert. Forbruket i tvisteperioden hadde vært over 100 000 kWh og kunden hadde bare fått regning på ca 2 500 kWh. Forbruket var riktig målt. Innklagede hadde tilbudt et forlik som ble avvist. Nemnda så det slik at det hadde vært gjort feil på begge sider og anbefalte enstemmig at partene delte hele regningen i to.

Saken gjelder avregningsfeil.

Regelverk

Standard Nettleieavtale §§ 5-6 og 6-5.

Historikk

Anlegget har fjernavlesningsmåler Juni 2008 Overtok eiendom. Midlertidig bruksendring fra næringseiendom til fritidseiendom November 2008 Anlegget ble bygget om ved at hovedsikring ble endret fra 160A til 63A. Desember 2010 Klager mottok faktura på etterfakturert forbruk for 17.11.08 – 31.10.10 Innklagede har redusert kravet til kun å gjelde forbruket i 2010. Forbruket er ikke bestridt Avtale om avtalegiro registrert 22.10.10

Krav

Klager avviser etterfakturert forbruk for 2010.

Partenes anførsler

Klager viser til at etter ombygging av anlegget var de nøye med å redusere strømforbruket til et minimum. Strømregningene ble da betydelig lavere enn tidligere. Klager påberoper seg aktsom god tro og hevder de ikke hadde mulighet til å oppdage feil fakturering tidligere. Klager hevder videre at de gangene de sjekket målerstanden stemte forbruket overens med fakturaene og har av den grunn ikke mottatt fakturaer de kunne se at ikke stemte.

Klager undrer seg over at innklagede ikke fanget opp feilen før. Hadde klager mottatt korrekte strømregninger og blitt gjort oppmerksom på forbruket tidligere, hadde de solgt eiendommen.

Innklagede viser til at etter en feilregistrering hos dem i november 2008 ble bare 2,5%, (1/40) av energiforbruket fakturert. Forbruket i tvisteperioden har vært over 100 000 kWh og kunden har bare fått regning på ca 2 500 kWh. Forbruket var riktig målt. Innklagede mener klager selv burde ha reagert på at fakturert volum og beløp var svært lite i forhold til eiendommens omfang. Innklagede mener kunden ikke kan ha vært i aktsom god tro.

Innklagede har tilbudt å dekke beløp tilsvarende forbruk i 2008 og 2009 og at klager kun dekker forbruket i 2010. Tilbudet er avvist.

Innklagede viser til at avtale om avtalegiro ble registrert like før feilen ble oppdaget. Innklagede viser til at de alltid sender papirkopi selv om det er avtalegiro.

Innklagede innrømmer ansvar for avregningsfeilen, men mener klager ikke kan påberope seg aktsom god tro og at klager burde ha varslet feil i henhold til § 5-6.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder avregningsfeil.

I henhold til Standard Nettleieavtale § 6-5 Avregningsfeil, kan nettselskapet kreve etterbetaling for enhver avregningsfeil. Når feilen kan tilskrives nettselskapet, kan nettselskapet ikke kreve etterbetaling dersom nettkunden var i aktsom god tro.

Nemnda legger til grunn at innklagede har foretatt en feilregistrering som har ført til en avregningsfeil. Nemnda legger videre til grunn at klager ikke kan ha vært i aktsom god tro. Nemnda har likevel forståelse for klagers anførsler om at de ville ha innrettet seg annerledes dersom de hadde vært oppmerksom på feilen.

Nemnda ser det slik at det har vært gjort feil på begge sider og anbefaler at saken løses ved at partene deler hele regningen for 2008, 2009 og 2010 i to.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda anbefaler at partene deler hele regningen for 2008, 2009 og 2010 i to.

Oslo, 20. juni 2011

Einar Kaspersen, leder Christine Otterstad, Forbrukerrådet Marius R. Johnsen, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende. Ved vedtak som går mot innklagede, skal innklagede gi begrunnet melding til klager og nemnda innen fire uker dersom vedtaket ikke vil bli fulgt.