Sak: 11-383 Klage vedrørende målerfeil og etterfakturering – Voss Energi AS

Saken gjaldt feil på måler og etterfakturering. Klager krevde at målerstanden han og innklagedes representant var blitt enige om skulle legges til grunn for fakturaen. Klager hevdet også at han hadde lagt inn for høy målestand ved avlesning 01.10.11. Innklagede hevdet at det ikke hadde vært mulig å gjenskape målerstanden og de derfor hadde stipulert et forbruk. Innklagede hevdet videre at den stipulerte målerstanden ikke var urimelig i forhold til tidligere forbruk eller forbruket etter at ny måler ble installert.Nemnda anbefalte enstemmig at avtalt forbruk på 500 kWh skulle legges til grunn for avregningen.

Saken gjelder feil på måler og etterfakturering.

Regelverk

Standard Nettleieavtale § 5-4.

Historikk

01.11.10: målerstand 84995 kWh levert av klager

01.01.11: målerstand 85856 kWh levert av klager

08.04.11: Ny måler installert

Krav

Klager krever at målerstanden han og innklagedes representant ble enig om skal legges til grunn for faktura.

Partenes anførsler

Klager hevder å ha lagt inn for høy målestand ved avlesning 01.10.11. Klager hevder videre at han og innklagedes representant ble enige om en målerstand siden måleren var gått i svart. Klager ble også informert om han skulle få tilsendt ny regning, men i stedet mottar han en purring 13.05.11. Klager tok da kontakt med innklagedes representant og ble informert om at innklagede ikke godtok målerstanden. Klager kan ikke se at forrige års forbruk ligger til grunn for stipuleringen, og peker også på at han i perioden 01.01.11. – 01.03.11 var mye borte. Videre peker klager på at det økte forbruket etter at ny måler ble installert skyldes at varmekabler har blitt lagt inn samt at en luftavfukter har blitt brukt i forbindelse med renovasjonsarbeid.

Innklagede hevder at det ikke har vært mulig å gjenskape målerstanden og har derfor stipulert et forbruk. Innklagede hevder videre at den stipulerte målerstanden ikke er urimelig i forholdt til tidligere forbruk eller forbruket etter at ny måler ble installert.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder feil på måler og etterfakturering.

I henhold til § 5-4 kan nettselskapet stipulere forbruket dersom et måleapparat ikke har virket. Nemnda legger til grunn at partene hadde gjort en muntlig avtale om at forbruk skulle settes til 500 kWh fra siste avlesning 01.01.11 til 08.04.11 da ny måler ble installert. Slik nemnda ser det er det ikke sannsynliggjort at innmeldt målerstand er feil. Nemnda kan heller ikke se at det er noen realitetsforskjell i innklagedes stipulering og avtalt stipulering. Nemnda anbefaler at avtalt forbruk på 500 kWh legges til grunn for avregningen.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda anbefaler at avtalt forbruk på 500 kWh legges til grunn for avregningen.

Oslo, 28. november 2011

Leder: Einar Kaspersen Linn Hogner, Forbrukerrådet Stian Thommesen, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende. Ved vedtak som går mot innklagede, skal innklagede gi begrunnet melding til klager og nemnda innen fire uker dersom vedtaket ikke vil bli fulgt.