Sak: 11-395 Klage vedrørende forbruk - Fortum Distribution AS

Saken gjaldt målt og fakturert forbruk. Klager hevdet at den nye måleren ikke målte forbruket korrekt og viste til at forbruket var fem ganger historisk forbruk. Innklagede viste til at den nye måleren var sjekket og funnet i orden og mente det var forbruket på den gamle måleren som var veldig lavt. Nemnda la til grunn at det ikke var påvist feil med måler eller ved strømnettet, og at det målte forbruket ikke kunne anses som upåregnelig. Nemnda fant det sannsynlig at klager hadde brukt den strøm som var målt og klager ble enstemmig ikke gitt medhold.

Saken gjelder målt og fakturert forbruk.

Regelverk

Standard Nettleieavtale § 5.

Historikk

01.07.10 Oppstart av kundeforhold

23.11.10 Målerbytte

01.03.11 Sluttavregning. Klager flyttet.

13.05.11 Måleren er kontrollert på stedet og funnet i orden

Krav

Klager avviser fakturert forbruk.

Partenes anførsler

Klager hevder at den nye måleren ikke måler forbruket korrekt og viser til at forbruket er fem ganger historisk forbruk. Klager antar at det har oppstått en feil i forbindelse med montasje av den nye måleren og at denne feilen opphørte da kontrollør sjekket måleren.

Innklagede viser til at den nye måleren er sjekket og funnet i orden.

Innklagede mener det er forbruket på den gamle måleren som er veldig lavt.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder målt og fakturert forbruk.

Måling av strømforbruk foretas av nettselskapet i overensstemmelse med gjeldende forskrifter om måling og avregning. Den som forlanger måleutstyret kontrollert, dekker kostnadene ved kontrollen. Dersom kontrollen viser forskriftsstridig avvik, skal nettselskapet bekoste kontrollen. Dersom det ikke er funnet feil på måleren, og det målte forbruket representerer et påregnelig forbruk, må kunden om han likevel påberoper seg et lavere forbruk enn det målte, sannsynliggjøre dette.

Nemnda legger på bakgrunn av de foreliggende opplysninger til grunn at det ikke var feil ved måleren. Nemnda legger også til grunn at det ikke er påvist feil i nettet som kan ha påvirket målt forbruk. Nemnda legger videre til grunn at det målte forbruket ikke kan anses som upåregnelig. Nemnda kan heller ikke se at det er fremlagt tilstrekkelige holdepunkter for eller tilstrekkelig sannsynliggjort et lavere forbruk.

I og med at det ikke er påvist feil med måler eller ved strømnettet, og at det målte forbruket ikke kan anses som upåregnelig, finner nemnda det sannsynlig at klager har brukt den strøm som er målt.

Nemnda finner etter dette ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 26. september 2011

Leder: Einar Kaspersen Linn Hogner, Forbrukerrådet Stian Thommesen, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.