Sak: 11-453 Klage vedrørende etterfakturering på grunn av manglende selvavlesninger – Agder Energi Nett AS

Saken gjaldt etterfakturering på grunn av manglende selvavlesninger. Klager avviste et så høyt etterfakturert forbruk og hevdet at forbruk på gammel måler var for høyt og at det ikke ble brukt strøm i det store huset, kun sporadisk i tilbygget. Agder Energi Nett AS ser at det er registrert et svært lavt forbruk fram til 2007 og at forbruket senere ble betraktelig høyere. Forbruk ble stipulert på grunn av manglende avlesninger. Nemnda anbefalte enstemmig at det kunne etterberegnes med unntak av det som var foreldet.

Saken gjelder etterfakturering på grunn av manglende selvavlesninger.

Regelverk

Standard Nettleieavtale § 5-2.

Historikk

Stort hus uten vann, kjøkken og bad 25 m2 tilbygg med vann, dusj, wc og komfyr

01.04.98 Kundeforhold opprettet

20.09.07 Avlest av energiselskap

23.11.10 Avlest av kunde Mellom disse datoer er forbruket stipulert

22.09.11 Målerskifte til toveiskommunikasjonsmåler

09.11.11 Målerkontroll av den gamle måleren: Måleren registrerte for lite ved lav last.

Krav

Klager avviser et så høyt etterfakturert forbruk.

Partenes anførsler

Klager hevder at forbruk på gammel måler er for høyt og viser til at det ikke brukes strøm i det store huset, kun i tilbygget som brukes sporadisk.

Agder Energi Nett AS anser at det er registrert et svært lavt forbruk i perioden april 1998 – september 2007. Fra 2007 – 2011 ble forbruket betraktelig høyere. Måleren som satt i anlegget fram til september 2011 målte for lite.

Forbruk i perioden 20.09.07 - 23.11.10 er stipulert på grunn av manglende avlesninger.

Agder Energi Nett AS har 15.03.11 etterfakturert forbruk med kr 14 844,49 for perioden 01.01.07 – 01.03.11 hvorav kr 11 844,49 står ubetalt.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder etterfakturering på grunn av manglende selvavlesninger.

På bakgrunn av de foreliggende opplysninger legger nemnda til grunn at strømforbruket er korrekt avlest 20.09.07 og 23.11.10. Mellom disse datoer er forbruket stipulert.

I henhold til nettavtalen plikter kunden å lese av måleren i samsvar med de frister som er oppgitt av nettselskapet. Mangler slik måling, har nettselskapet anledning til å fastsette kundens uttak av strøm skjønnsmessig, dog slik at nettselskapet plikter å påse at alle målerpunktene avleses minst en gang i kalenderåret, med mindre dette medfører urimelig kostnad eller ulempe for nettselskapet, jf nettavtalens pkt 5-2.

Det er et relativt stort antall abonnenter som ikke leser av måleren minst en gang i året. Det vil medføre mye arbeid og store kostnader om nettselskapet skulle reise rundt og lese av disse målerne så snart fristen er oversittet. Det må derfor etter nemndas vurdering aksepteres at nettselskapene lar det gå noe lenger tid før avlesning søkes gjennomført av nettselskapets folk. I den mellomliggende fase burde det imidlertid etter nemndas vurdering være relativt enkelt og rimelig å sende ut skriftlig informasjon/advarsel til kunden der det uttrykkelig gjøres oppmerksom på at forbruket blir stipulert skjønnsmessig pga manglende avlesning fra kunden, og at det senere vil måtte bli foretatt en avregning etter faktisk forbruk. Etter nemndas vurdering bør slik informasjon sendes ut i løpet av det første året etter at fristen etter § 5-2 er gått ut. Sen oppfølging vil etter omstendighetene kunne føre til at nettselskapet ikke gis anledning til å etterberegne etterfølgende avvik mellom stipulert og faktisk forbruk.

Agder Energi Nett AS burde i dette tilfellet etter nemndas vurdering i løpet av 2009 informert klager om konsekvensene av manglende avlesning. Etter en konkret vurdering er nemnda imidlertid av den oppfatning at den manglende informasjon i dette tilfellet ikke avskjærer nettselskapet retten til å avregne forbruket. Nemnda viser til at innklagedes passivitet ikke er graverende. Nemnda legger til grunn at forbruket er innenfor påregnelig forbruk.

Nemnda legger vanlig foreldelsesfrist av fordringer på tre år til grunn. Fristen avbrytes ved innsendelse av saken til Elklagenemnda. Foreldelse ble avbrutt da nemnda mottok saken 30.08.11. Krav fra tidligere enn tre år før denne dato, det vil si fra før 30.08.08, er foreldet og kan ikke kreves.

Nemnda anbefaler at klager etterberegnes for perioden 30.08.08 – 23.11.10.

Nemnda mener at forbruk skal periodiseres og faktureres med priser som gjaldt på det tidspunkt forbruket fant sted.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda anbefaler at klager etterberegnes for perioden 30.08.08 – 23.11.10.

Einar Kaspersen, leder Anne Kittilsen, Forbrukerrådet Christine Ottersen, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemnda sitt vedtak er rådgivende. Ved vedtak som går mot innklagede gi begrunnet melding til klager og nemnda innen fire uker dersom vedtaket ikke vil bli fulgt.