Sak: 11-460 Klage vedrørende etterfakturering på grunn av manglende selvavlesninger – Ymber AS

Saken gjaldt etterfakturering på grunn av manglende selvavlesninger. Klager avviste krav på etterfakturering og undret seg over at strømmåleren og bildene som ble tatt ved nedtaking av måleren ikke var i behold. Ymber AS viste til at måleren var kastet og bildet var borte, men mente avlesningen var korrekt selv om det ikke kunne bevises. Nemnda anbefalte at klager kreves for 10 % av etterfakturert forbruk.

Saken gjelder etterfakturering på grunn av manglende selvavlesninger – fritidsbolig.

Regelverk

Standard Nettleieavtale § 5-2

Historikk

06.07.01 Målerstand avlest av klager

2002 og 2004 Målerstand avlest av klager (0 i forbruk fra okt. 2002 – jan. 2004)

26.08.10 Måleren ble skiftet og avlest av selskapet

26.07.11 Måleren kontrollavlest av selskapet.

Krav

Klager avviser krav på etterfakturering.

Partenes anførsler

Klager undres over at strømmåleren og bildene som ble tatt ved nedtaking av måleren ikke er i behold.

Klager hevder det ikke har vært forbruk på anlegget annet enn et utelys og at de sjelden har vært der på besøk.

Klager har foreslått å betale 20 % av tilsendt faktura.

Ymber AS viser til at måleren er kastet og at bildet tatt ved nedtaking av måler er borte, men mener avlesningen som er foretatt er korrekt selv om det ikke kan bevises.

Ymber AS har hvert år sendt informasjonskalender med informasjon om måleravlesning. I tillegg er det sendt personlige brev i mars 2009 og februar 2010 om manglende måleravlesning.

Ymber AS har etterfakturert 30 035 kWh i faktura datert 31.12.10, som gjelder for året 2010, pålydende kr 28 323,74. Ymber AS har tilbudt et avslag på fakturaen på 20 % fordi de ikke har måleren eller bildet av den.

Ved kontrollavlesning ett år etter skifte av måler er det påløpt et forbruk på nesten 6000 kWh. Ymber AS vurderte da at seriemåling ikke var hensiktsmessig.

Ymber AS forslår at den nye måleren skiftes til en måler med automatisk avlesning og at anlegget sjekkes for eventuelle feil.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder etterfakturering på grunn av manglende selvavlesninger – fritidsbolig.

I henhold til nettavtalen plikter kunden å lese av måleren i samsvar med de frister som er oppgitt av nettselskapet. Mangler slik måling, har nettselskapet anledning til å fastsette kundens uttak av strøm skjønnsmessig, dog slik at nettselskapet plikter å påse at alle målepunktene avleses minst en gang i kalenderåret, med mindre dette medfører urimelig kostnad eller ulempe for nettselskapet, jf nettavtalens pkt 5-2.

Nemnda legger til grunn at det er uenighet om målerstanden ved målerbytte den 26.08.10. Nemnda er av den oppfatning at innklagede burde ha sikret bevis ved å ta vare på måleren og/eller fotografiet av målerstanden. Når innklagede ikke har gjort dette, må bevistvil om korrekt målerstand gå ut over innklagede. Klager har tilbudt seg å betale 20 % av kravet. Nemnda anbefaler at klager kun kreves for 10 % av etterfakturert forbruk.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda anbefaler at klager kreves for 10 % av etterfakturert forbruk.

Oslo, 5. mars 2012

Einar Kaspersen, leder Anne Kittilsen, Forbrukerrådet Christine Ottersen, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemnda sitt vedtak er rådgivende. Ved vedtak som går mot innklagede gi begrunnet melding til klager og nemnda innen fire uker dersom vedtaket ikke vil bli fulgt.