Sak: 11-463 Klage vedrørende etterfakturering – feriebolig – Fortum Distribution AS

Saken gjaldt etterfakturering. Klager avviste etterfakturert krav og hevdet dette forbruket var umulig, men han tilbød seg å betale kr 5 000. Fortum Distribution AS hadde etterfakturert 41 373 kWh som var strøm målt på måleren. Fortum Distribution AS viste til at klager var til stede da måleren ble tatt ned og at måleren var kontrollert og funnet i orden. Klager ble enstemmig ikke gitt medhold.

Saken gjelder etterfakturering – feriebolig.

Regelverk

Standard Nettleieavtale §§ 5-2, 5-4 og 6-5.

Historikk

1989 Overtok enebolig som brukes som feriested

01.09.10 Måleravlesning av klager

19.07.11 Måleravlesning. Huset ble revet

Måleren er kontrollert og funnet i orden.

Det er ikke seriemålt.

Krav

Klager avviser etterfakturert krav og har tilbudt seg å betale kr 5 000.

Partenes anførsler

Klager viser til at feriestedet ble brukt 2-3 uker om sommeren og 4-5 dager om høsten. Vannet var stengt hver vinter. Klager avviser målt forbruk fra 01.09.10 - 19.07.11 på 41 373 kWh og hevder dette forbruket er umulig.

Fortum Distribution AS har etterfakturert 41 373 kWh som er strøm målt på måleren. Fortum Distribution AS viser til at klager var til stede da måleren ble tatt ned. Måleren er kontrollert og funnet i orden.

Fortum Distribution AS opprettholder kravet på kr 36 528,74.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder etterfakturering – feriebolig.

Måling av strømforbruk foretas av nettselskapet i overensstemmelse med gjeldende forskrifter om måling og avregning. Den som forlanger måleutstyret kontrollert, dekker kostnadene ved kontrollen. Dersom kontrollen viser forskriftsstridig avvik, skal nettselskapet bekoste kontrollen. Dersom det ikke er funnet feil på måleren, og det målte forbruket representerer et påregnelig forbruk, må kunden om han likevel påberoper seg et lavere forbruk enn det målte, sannsynliggjøre dette.

Nemnda legger på bakgrunn av de foreliggende opplysninger til grunn at det ikke var feil ved måleren. Nemnda legger også til grunn at det ikke er påvist feil i nettet som kan ha påvirket målt forbruk. Nemnda legger videre til grunn at det målte forbruket ikke kan anses som upåregnelig. Nemnda kan heller ikke se at det er fremlagt tilstrekkelige holdepunkter for eller tilstrekkelig sannsynliggjort et lavere forbruk.

I og med at det ikke er påvist feil med måler eller ved strømnettet, og at det målte forbruket ikke kan anses som upåregnelig, finner nemnda det sannsynlig at klager har brukt den strøm som er målt.

Nemnda finner etter dette ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Einar Kaspersen, leder Anne Kittilsen, Forbrukerrådet Christine Ottersen, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemnda sitt vedtak er rådgivende.