Sak: 11-486 Klage vedrørende forbruk – Istad Kraft AS

Saken gjaldt tvist om forbruk i sameie. Klager avviste krav på forbruk på målernummer benevnt "Midlertidig". Klager kunne ikke se at krav var dokumentert. Istad Kraft AS viste til at det i tillegg til det målte forbruket var et umålt forbruk som kom frem som differansen mellom det målte forbruket på netteiers hovedmåler og summen av alle undermålere. Klager ble enstemmig ikke gitt medhold.

Klager er gjort kjent med vilkåret i nemndsavtalen om at et sameie kan få sin klage behandlet i Elklagenemnda når et flertall av nemnda er enige i det.Saken gjelder tvist om forbruk.

Regelverk

Standard Kraftleveringsavtale § 2-1.

Historikk

Fellesmålt anlegg med målepunkt mot netteier BKK AS og egne undermålere. Kraftleverandør Istad Kraft AS foretar avregning og fakturering for nettleie og forbruk per beboer.

Krav

Klager avviser krav på forbruk på målernummer benevnt "Midlertidig" og krever tilbakebetaling av allerede betalte krav på dette målernummeret.

Partenes anførsler

Klager har mottatt krav på forbruk på målernummer benevnt "Midlertidig". Klager kan ikke se at krav er dokumentert. Klager viser til at krav for 2011 var på over kr 100 000. Klager viser til at elektriker ikke kan se at det er feil ved anlegget og at dersom strømforbruk ikke blir målt, vil de ha det målt.

Istad Kraft AS viser til at det i tillegg til det målte forbruket er et umålt forbruk. Dette forbruket kommer frem som differansen mellom det målte forbruket på BKKs hovedmåler og summen av alle undermålere. Det umålte forbruket blir fakturert halvårlig.

Dersom det umålte forbruket ønskes målt, må klager bygge om det elektriske anlegget og Istad Kraft AS kan sette opp ny måler. Istad Kraft AS viser til at det umålte forbruket var 29 100 kWh i 2008 og 56 100 kWh i 2010.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder tvist om forbruk.

Måling av kraftforbruk foretas av nettselskapet i overensstemmelse med gjeldende forskrifter og normer. Kraftleverandøren benytter målerdata fra nettselskapet ved sin fakturering av kunden, jf. Standard Kraftleveringsavtale § 2-1.

Istad Kraft AS har i henhold til vilkårene lagt nettselskapets målerdata til grunn for faktureringen. Differansen mellom hovedmåleren og summen av undermålerne skyldes etter nemndas vurdering etter all sannsynlighet at noe av totalforbruket (det som blir målt over nettselskapets måler) går utenom undermålerne.

Nemnda finner etter dette ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 22. august 2012

Einar Kaspersen, leder Christine Otterstad, Forbrukerrådet Anne Kittilsen, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.