Sak: 11-86 Klage vedrørende strømregning – Telinet Energi AS

Klagen gjaldt akontofakturering og faktureringsrutiner. Klager krevde forhåndsbetaling som sto i rimelig forhold til forventet forbruk. Nemnda ga klager enstemmig medhold.

Klagen gjelder uenighet vedrørende akontofakturering og faktureringsrutiner.

Regelverk

Standard Kraftleveringsavtale §1, Vilkår for levering av strøm fra Telinet Energi AS

Historikk

18.06.2010 Klager inngår avtale med innklagede.

09.08.2010 Faktura pålydende 981 kr

09.09.2010 Faktura pålydende 2 576,60 kr

05.11.2010 Faktura pålydende 3 648, 93 kr

09.12.2010 Faktura pålydende 5 424,28 kr

Krav

Klager krever en forhåndsbetaling som står i et rimelig forhold til forventet forbruk.

Klager peker på avtalevilkårene hvor det fremgår at fakturering skal skje hver 2.måned og at forhåndsbetaling skjer for tre måneder. Klager hevder at innklagede har brutt disse vilkårene ved å fakturere store akontobeløp. Klager har dermed et utestående beløp som er større enn forventet forbruk for kommende periode. Klager peker videre på at han mottok faktura etter kun èn måned og fire dager og at siden den kom før måleravlesning er en ren forhåndsbetaling. Klager mottok 2.mars faktura for forbruk 01.11.2010 - 01.03.2011 og denne er betalt.

Innklagede har ikke uttalt seg i saken.

Nemnda ser slik på saken

Telinet har akseptert nemndsavtalen mellom EBL (Energi Norge) og Forbrukerrådet om elklagenemnd. I erklæring om deltagelse i nemnda forplikter Telinet seg til å lojalt følge opp avtalen.

Telinet har i sine kontraktsvilkår med kundene vist til Standard Kraftleveringsavtale når det gjelder forhold som ikke er regulert i Telinets egne særvilkår. I Standard Kraftleveringsavtale § 1-2, 2. ledd, heter det:

"Dersom særskilt avtalte vilkår mellom partene fraviker fra noen av bestemmelsene i standard kraftleveringsavtale, legges de særskilt avtalte vilkår til grunn for forståelsen av avtalen. Kraftleverandøren plikter å gjøre kunden oppmerksom på eventuelle bestemmelser i standardavtalen som fravikes, og hva det innebærer for kunden".

I de avtaler nemnda har hatt adgang til, har Telinet ikke redegjort for fravikende bestemmelser og hva dette innebærer for kunden.

Klagen gjelder akontofakturering og faktureringsrutiner.

Nemnda merker seg at innklagede ikke har gitt uttalelse i saken til tross for oppfordring. Nemnda legger derfor klagers opplysninger til grunn.

Slik saken er belyst legger nemnda til grunn at klager har mottatt krav om forskuddsbetalinger som ikke står i rimelig forhold til forventet forbruk. Nemnda legger videre til grunn at innklagede sannsynligvis ikke har fakturert i henhold til sine egne vilkår og at innklagede dermed har brutt disse.

Nemnda mener at forskuddsfakturering må stå i et rimelig forhold til forventet forbruk og anbefaler at klager gis medhold i sitt krav.

Nemnda bemerker at avtalen har et pristak der gjennomsnittsprisen ikke skal overstige 59 øre/kWh totalt over året. Nemnda anbefaler derfor at prisen klager skal betale ikke skal overstige 59 øre/kWh.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemndaanbefaler at forskuddsfakturering må stå i et rimelig forhold til forventet forbruk og at prisen klager skal betale ikke skal overstige 59 øre/kWh.

Oslo, 20. juni 2011

Einar Kaspersen, leder Christine Otterstad, Forbrukerrådet Marius R. Johnsen, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende. Ved vedtak som går mot innklagede, skal innklagede gi begrunnet melding til klager og nemnda innen fire uker dersom vedtaket ikke vil bli fulgt.