Sak: 11-99 Klage vedrørende etterfakturering av umålt strøm – Nord-Salten Kraft AS

Saken gjaldt årsak til umålt forbruk, spørsmål om god tro og foreldelse av fordring. Klager avviste krav for umålt strøm med kr 73.590,25. Han hevdet at feilen på anlegget kom som en overraskelse og at autorisert installasjonsfirma foretok endring på anlegget i 1985. Innklagede viste til at det ikke var gitt melding om endring på anlegget. Endringen førte til at deler av strømforbruket ikke ble målt. Innklagede hevdet de ikke hadde noen grunn til å mistenke feilmåling og mente kunden ikke kunne påberope seg god tro. Innklagede fakturerte forbruket for en periode på 13 år. Nemnda mente at innklagede kunne etterberegne for 13 år og klager ble enstemmig ikke gitt medhold.

Saken gjelder årsak til umålt forbruk, spørsmål om god tro og foreldelse av fordring.

Regelverk

Standard Nettleieavtale § 5-4.

Foreldelsesloven § 10.

Historikk

1985 Installasjonsendring

2007 Skifte til automatisk måler

17.10.10 Kontroll

Krav

Klager avviser krav for umålt strøm med kr 73.590,25.

Partenes anførsler

Klager hevder at feilen på anlegget kom som en overraskelse og at han aldri har rørt en plombering. Klager viser til at autorisert installasjonsfirma foretok endring på anlegget i 1985. Klager viser også til at innklagede kontrollerte dette og gjorde senere kontroller i forbindelse med skifte av måler.

Klager finner innklagedes påstand underlig om at deres tidligere kontroller ikke avdekket at plombering var borte. Klager viser til at de kontrollører han hadde på besøk sa at plombering var intakt.

Klager mener vanlig foreldelsesfrist på tre år skal gjelde i denne saken.

Innklagede viser til at endring på anlegget, trolig i 1985, medførte at deler av strømforbruket, forbruket til anneks, ikke ble målt. Det var ikke gitt melding om dette. Innklagede ble nylig tipset om forholdet og kontrollerte anlegget. Denne kontrollen avdekket i tillegg at plomberingen av overlastvernet foran måler manglet. Innklagede hevder å ha grunn til å tro at kunden var kjent med at deler av anlegget var umålt.

Innklagede hevder at koblingen som gjorde at annekset ikke ble målt var utført på en slik måte at det måtte utføres en nøye kontroll for å avdekke koblingen. Innklagede har vanskelig for å tro at en godkjent installatør ville ha gjort en slik koblig. Endringen i anlegget er gjort inne i installasjonen og er dermed anleggseiers ansvar.

Innklagede hevder at de ikke hadde noen grunn til å mistenke feilmåling på anlegget.

Innklagede mener kunden ikke kan påberope seg å ha vært i god tro i denne saken.

Innklagede har nå stipulert forbruket på annekset i en periode på 13 år fra de oppdaget det umålte forbruket og fakturert klager kr 73.590,25.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder årsak til umålt forbruk, spørsmål om god tro og foreldelse av fordring.

I henhold til Standard Nettleieavtale § 5-4 Feil ved måleutstyr, kan nettselskapet stipulere forbruket dersom måleapparatet ikke har virket.

Innklagede har stipulert forbruket, og det er ikke reist innvendinger mot stipuleringen. Klager har brukt strømmen, og innklagede kan etterfakturere forbruket. I henhold til Foreldelsesloven § 10 kan tilleggsfrist innrømmes i denne saken og innklagede kan etterberegne for 13 år.

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 20. juni 2011

Einar Kaspersen, leder Christine Otterstad, Forbrukerrådet Marius R. Johnsen, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.