Sak: 16-368 Klage vedrørende fakturering – tilgodebeløp – Telinet Energi AS

Saken gjaldt fakturering. Klager krevde forsinkelsesrenter, purregebyr, sakskostnader og porto. Klager viste til Telinet Energi AS sin beregning ved forskuddsfakturering og mente at det var urimelig høyt. Klager viser til at beløpet ble utbetalt etter at påkrav ble utstedt. Telinet Energi AS viste til at klager hadde et tilgodebeløp som ble utbetalt. Klager ble enstemmig gitt medhold, ved at klager har krav på forsinkelsesrenter og purregebyr.

Saken gjelder fakturering.

Regelverk

Forsinkelsesrenteloven. Inkassoloven.

Historikk

22.09.16 – Faktura med tilgodebeløp.

02.11.16 – Klager sendte Telinet varsel om innkreving av tilgodebeløpet.

Krav

Klagers samlede krav er:

Telinet betaler forsinkelsesrente fra 03.11.16 og purregebyr på kr. 67.Telinet betaler sakskostnader, herav betaler et skjønnsmessig vederlag for eget arbeid ved utarbeidelse av klagen, samt kostnader til porto kr. 22.

Partenes anførsler

Klager viser til at Telinets beregning ved forskuddsfakturering og mener det er urimelig høyt.

Klager mener at han måtte nedlegge et arbeid som burde vært unødvendig for å få utbetalt et uomtvistet krav og at det er rimelig at selskapet pålegges å betale han et visst vederlag for det.

Klager mener at Telinets kundebehandling ikke har vært tilfredsstillende. Klager viser til selskapets anførsel om at tilgodebeløpet er utbetalt, og sier at beløpet først ble utbetalt etter at klager utstedte påkrav.

Klager krever forsinkelsesrente fra 03.11.16 samt purregebyr på kr. 67. Klager krever også at Telinet betaler sakskostnader og kostnader til porto.

Telinet Energi AS (Telinet) viser til at klager hadde et tilgodebeløp som ble utbetalt.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder utbetaling av tilgodebeløp og forsinkelsesrenter.

Det er uomtvistet at klager har hatt et tilgodebeløp hos Telinet Energi AS på kr 24 970,57. Dette skyldes forskuddsfakturering som var vesentlig høyere enn klagers forbruk og avtalt pris. Han krevde dette beløpet utbetalt ved flere anledninger. Den 4. oktober 2016 sendte han formelt påkrav. Den 2. november sendte han purring og krevde purregebyr. Pengene ble godskrevet klagers konto den 30. november 2016, en uke etter at saken var bragt inn for nemnda.

Klager har fremsatt flere krav. For det første et krav om forsinkelsesrente fra 30 dager etter påkrav og purregebyr på kr. 67. For det andre krever klager sakskostnader for eget arbeid og kostnader til porto.

Krav om forsinkelsesrente reguleres i forsinkelsesrenteloven av 1978 § 2. Av bestemmelsen fremgår det at renten begynner å løpe 30 dager etter at fordringshaver har sendt skyldneren skriftlig påkrav med oppfordring om å betale. Klager har dokumentert at det er sendt skriftlig påkrav den 4. oktober 2016. Nemnda anbefaler at Telinet Energi AS utbetaler lovens forsinkelsesrente fra 3. november 16 og frem til beløpet ble utbetalt den 30.11.16.

Krav om purregebyr reguleres i inkassoloven § 19 bokstav a og inkassoforskriftens § 1-2. Klager har etter forskriften krav på purregebyr på kr. 67.

Nemnda bemerker for øvrig at saken er illustrerende for utfordringene som kan oppstå ved forskuddsfakturering, dersom leverandør estimerer for høyt forbruk i kWh eller opererer med for høye estimerte kraftpriser som grunnlag for forskuddsfaktureringen. Nemnda viser til at fra 1. januar 2016 ble det vedtatt endringer i avregningsforskriften, hvor det ble nedfelt faste rammer for hvordan forskuddsfakturering skal beregnes. Formålet med forskriftsendringene var å redusere den risikoen enkelte forbrukere har blitt eksponert for når kraftleverandøren deres har krevet inn store forskudd basert på urimelig høye antagelser om både pris og forventet forbruk i målepunktet, jf. NVEs rapport nr. 60 av 2015. Det er nå uttrykkelig regulert i avregningsforskriften § 7-1 b tredje ledd tredje punktum at ved forskuddsfakturering skal beregning av volum baseres på historiske forbruksdata i målepunktet. Etter nemndas syn har Telinet Energi AS tilsynelatende operert med høyere à kontovolumer overfor klager, men dette var forut for de nevnte innstrammingene i forskriftsreguleringen.

Hva gjelder kravet om sakskostnader for eget arbeid og kostnader til porto, er nemnda av den oppfatning at dette i hovedsak etter praksis ikke erstattes. Medgått tid og ekstraarbeid anses normalt ikke som et økonomisk tap. Etter norsk rett må man i utgangspunktet påregne å bruke egen tid for å ivareta egne rettigheter. Nemnda kan ikke se at det er grunnlag for at klager kan innrømmes dekning av utgifter til eget arbeid. Portoutgiftene må anses inndekket gjennom purregebyret.

Nemnda anbefaler at klager gis medhold, ved at klager har krav på forsinkelsesrenter og purregebyr.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda anbefaler at klager gis medhold, ved at klager har krav på forsinkelsesrenter og purregebyr.

Oslo, 15. mai 2017

 

Elklagenemndas sammensetning:

Frode Støle, leder

Anne Sofie Faye-Lund, Forbrukerrådet

Gyrid Giæver, Forbrukerrådet

Jon Aadland, Energi Norge

Lars Lima, Energi Norge

 

Elklagenemndas vedtak er rådgivende. Ved vedtak som går imot innklagede, skal innklagede gi begrunnet melding til klager og nemnda innen fire uker dersom vedtaket ikke vil bli fulgt