Sak: 21-387 Klage vedrørende avtalevilkår – krav om tilbakebetaling – Usteikveikja Energi AS

Saken gjaldt uenighet om avtale og avtalevilkår. Klager krevde tilbakebetalt det som er betalt for mye.  Klager hevdet at hun er blitt overført til en annen strømavtale hos Ustekveikja Energi AS uten samtykke. Klager hevdet også at strømavtalen har skjulte påslag og påpekte at hun ikke ble informert om handelskostnader ved avtaleinngåelsen. Klager anførte at hun aldri har blitt informert om handelskostnader og bestred at selskapet har informert om disse kostnadene i sine særvilkår. Ustekveikja Energi AS viste til at klager bestilte strømavtalen via web. Ustekveikja Energi AS hevdet at det ikke foreligger krav om endring tilbake i tid. Ustekveikja Energi AS påpekte at klager har akseptert vilkår ved avtaleinngåelse og har mottatt lenke til vilkårene i bekreftelsen ved flere anledninger. Ustekveikja Energi AS avviste klagers krav. Klager ble enstemmig gitt medhold.

Ustekveikja Energi AS benytter Energi Norges standardkontrakter.   

 

Saken gjelder uenighet om avtale og avtalevilkår.  

 

Regelverk:

Standard Kraftleveringsavtale § 1-2.   

 

Historikk:   

01.06.17 – Kundeforhold opprettet.   

 

Krav:

Klager krever tilbakebetalt det som er betalt for mye.   

 

Partenes anførsler:  

 

Klager hevder at hun er blitt overført til en annen strømavtale hos Ustekveikja uten samtykke. Klager hevder også at strømavtalen har skjulte påslag og påpeker at hun ikke ble informert om handelskostnader ved avtaleinngåelsen.   

 

Klager anfører at Ustekveikja har overført henne fra strømavtalen SpotOn Strømpris til avtalen Innkjøpspris uten samtykke. Klager stiller spørsmål ved selskapets adgang til å flytte kunder fra en avtale til en annen der påslaget er tredoblet og månedsgebyr kommer i tillegg. Klager stiller spørsmål ved beregningen av påslaget.   

 

Klager anfører at hun aldri har blitt informert om handelskostnader og bestrider at selskapet har informert om disse kostnadene i sine særvilkår. Klager viser til selskapets svar den 10.08.17, hvor det fremkommer at påslaget er 1,5 øre per kWh uten andre gebyrer.   

 

Klager krever tilbakebetalt det som er betalt for mye.   

 

Ustekveikja Energi AS (UE) viser til at klager bestilte strømavtalen SpotOn Strømpris den 01.06.17 via web. Det ble utstedt bekreftelse på dette samme dag. Den 06.06.17 ble det utstedt ordrebekreftelse på bestillingen, hvor det opplyses at avtalen har begrenset salgsperiode og det er lenke til avtalevilkår.   

 

Den 18.01.19 ble det utstedt informasjon til klager om endring av avtaletype og prisendring, samt at ny avtale vil gjelde fra 01.02.19. Hverken eksisterende eller ny avtale har bindingstid, og klager informeres om at annen avtale kan velges.  

 

UE viser til Forbrukertilsynets anbefaling om å konkretisere påslaget, noe som ble valgt å innføre fra 01.01.21. UE anfører at de i tråd med anbefalingen har valgt å konkretisere priselementet for innkjøpskostnader og dette er satt til 1,25 øre/kWh inkl mva.   

 

UE mener at det ikke foreligger krav om endring tilbake i tid. UE påpeker at klager har akseptert vilkår ved avtaleinngåelse og har mottatt lenke til vilkårene i bekreftelsen ved flere anledninger. UE hevder at det ikke er opptrådt i strid med gjeldende praksis. UE anfører at det også er tilbudt kunden en minnelig løsning.   

 

Nemnda ser slik på saken: 

 

Saken gjelder uenighet om avtale og avtalevilkår.  

 

I henhold til kraftleveringsavtale § 6 tredje ledd kreves det uttrykkelig aksept fra kunden ved vesentlige endringer i vilkårene. Dersom slik aksept ikke gis, opphører avtalen når de varslede endringene trer i kraft. Som vesentlige endringer regnes blant annet endringer i de grunnleggende vilkårene for avtalen, for eksempel endring av produkttype. 

Slik saken er opplyst og dokumentert, legger nemnda til grunn at klager har inngått en strømavtale kalt SpotOn Strømpris den 01.06.17. Videre legger nemnda til grunn at det ble utstedt informasjon til klager om endring av avtaletype og prisendring den 18.01.19. Nemnda kan ikke se at Ustekveikja Energi har innhentet klagers uttrykkelige aksept til produktendring. Nemnda har derfor kommet frem til at vilkårsendringen/produktendringen ikke er gjeldende for klager frem til det blir innhentet en uttrykkelig aksept fra klager. Ustekveikja Energi må derfor revidere avtalen slik at klager faktureres i tråd med vilkårene i den opprinnelige SpotOn Strømpris. 

Nemndas konklusjon er at klager gis medhold. Uttalelsen er enstemmig. 

VEDTAK 

Klager gis medhold. 

Oslo, 14. mars 2022 

 

Ragnar Lindefjeld, leder 

Gustav Norman, Forbrukerrådet 

Jon Aadland, Energi Norge  

Lars Lima, Energi Norge 

 

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.