Sak: 21-770 Klage på avtalevilkår – NTE Marked AS

Saken gjaldt uenighet om avtalevilkår. Klager avviste fakturert krav og krevde at pris på 83,76 øre/kWh gjaldt for avtaleforholdet. Klager påpekte at det fremgår tydelig på strømpris.no at prisen er gjeldende fra 07.10.21 og at denne gjelder for nye kunder. Klager hevdet at det fremgår tydelig at prisen er gjeldende fra den 07.10.21 og ikke kun for den ene timen. Klager reagerte på at han ble fakturert for nesten 50 % høyere pris enn avtalt og tilbudt. NTE Marked AS anfører at ved spotprisavtaler betaler man spotprisen som har vært den måneden som har vært forbrukt. NTE Marked AS påpekte at når man sammenligner avtaler på strømpris.no, så brukes forrige måneds spotpris slik at det skal være lettere å sammenligne avtaler. NTE Marked AS avviste klagers krav. Klager ble enstemmig ikke gitt medhold.

NTE Marked AS benytter Energi Norges standardkontrakter. 

Saken gjelder uenighet om avtalevilkår. 

Regelverk: Standard Kraftleveringsavtale § 2-1. 

Historikk: 

07.10.21 – Kundeforhold opprettet. 

Krav: Klager avviser fakturerte krav og krever at pris på 83,76 øre/kWh gjelder for avtaleforholdet.

Partenes anførsler:

Klager reagerer på kraftleverandørens prisinformasjon på inngått strømavtale. 

Klager viser til at han bestilte strømavtalen webspot med en spotpris på 83,76 per kWh. Klager påpeker at det fremgår tydelig på strømpris.no at prisen er gjeldende fra 07.10.21 og at denne gjelder for nye kunder. Klager mener at det fremgår tydelig at prisen er gjeldende fra den 07.10.21 og ikke kun for den ene timen. 

Klager reagerer på at han i oktober 2021 ble fakturert for nesten 50 % høyere pris enn avtalt og tilbudt den 07.10.21. Klager stiller spørsmål ved at prisen i oktober på strompris.no var 89,45 øre per kWh og nesten det samme nivået som ble avtalt og at han likevel ble fakturert mye høyere per kWh.

Klager hevder at NTE lurer inn nye kunder med lav pris og fakturere deretter kundene med 50 % høyere pris. Klager mener at dette er bevisst misvisende ulovlig markedsføring. 

Klager avviser fakturerte krav og krever at pris på 83,76 øre/kWh gjelder for avtaleforholdet.

NTE Marked AS (NTE) viser til at det ble inngått en spotprisavtale, kalt webspot, med klager. 

NTE anfører at ved spotprisavtaler betaler man spotprisen som har vært den måneden som har vært forbrukt. NTE påpeker at når man sammenligner avtaler på strømpris.no, så brukes forrige måneds spotpris slik at det skal være lettere å sammenligne avtaler. Kunden skal ikke se på spotprisen når han inngikk avtalen, men se hvor høy spotprisen er den aktuelle måneden. Dersom kunden ønsker en forutsigbar avtale, må kunden inngå en fastprisavtale. Ved en spotprodukt varierer prisene time for time. 

NTE viser til klagers bilder fra nettsiden strømpris.no og anfører at de har bedt strømpris.no fjerne linjen som heter at "prisen er fra dato xx.xx" da det ikke er aktuelt for en spotprisavtale og det lett kan misforstås av kundene.

NTE avviser klagers krav. 

Nemnda ser slik på saken:

Saken gjelder uenighet om avtalevilkår.

Klager anfører at han har hatt en strømavtale kalt webspot med en spotpris på 83,76 øre per kWh. Videre anfører klager at prisen er gjeldende fra 07.10.21 og ikke kun for den ene timen. NTE tilbakeviser klagers anførsel, og viser til at ved en spotavtale varierer prisen time for time.

Nemnda bemerker at ved en spotprisavtale varierer prisen time for time og ved en fastprisavtale binder man prisen over en periode. Slik saken er opplyst, legger nemnda til grunn at det er inngått en spotprisavtale. Nemnda kan ikke se at det er påvist feil i faktureringen.

Nemndas konklusjon er at klager ikke gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Klager gis ikke medhold.

Oslo, 22. august 2022

 Ragnar Lindefjeld, leder

Thomas Iversen, Forbrukerrådet

Jon Aadland, Energi Norge

Lars Lima, Energi Norge 

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.