Sak: 22-264 Klage vedrørende avtalevilkår – Å Strøm AS

Saken gjaldt uenighet om avtalevilkår.  Klager krevde at det faktureres til fastpris på 59,95 øre/kWh. Klager anførte at han har bedt Å Strøm AS dokumentere at selskapets nettsider viste en pris på 66,9 øre/kWh og påpekte at selskapet har snudd bevisbyrden. Klager anførte at han ikke har mottatt varsel ved prisøkning samt at bestillingsbekreftelsen ikke inneholdt noen opplysning om kontraktsbetingelsene. Å Strøm AS viste til at ved registrering av bestilt fastpris, som på bestillingstidspunktet var 66,90 øre/kWh, har saksbehandler i selskapet glemt å legge på elsertifikat som utgjør 6,95 øre av prisen. Dette har medført at klager er blitt fakturert fastpris uten elsertifikat. Innklagede understreket at selskapet ikke har mulighet til å dokumentere hvilken pris som lå ute på deres nettsider på bestillingstidspunktet. Selskapet opprettholdt sitt krav. Klager ble enstemmig gitt medhold.

Å Strøm AS benytter Fornybar Norges standardkontrakter.   

 

Saken gjelder uenighet om avtalevilkår.   

 

Regelverk: Standard kraftleveringsavtale § 1-2.   

 

Historikk:   

15.08.2021 – Kundeforhold opprettet.   

 

 

Krav: Klager krever at han faktureres til avtalt fastpris på 59,95 øre/kWh.  

 

 

Partenes anførsler:  

 

Klager reagerer på at Å Strøm AS øker prisen med 6,95 øre/kWh etter inngått avtale om fastpris.   

 

Klager anfører at fastprisen som var oppgitt på selskapets nettsider per 11.08.2021 var 59,95 øre/kWh. Klager anfører at han har bedt selskapet dokumentere at nettsidene viste en pris på 66,9 øre/kWh inkl. pålegg og avgifter for avtale om fastpris. Klager påpeker at Å Strøm AS har reversert dokumentasjonsplikten ved at bevisbyrden legges på ham.  

 

Klager anfører at han ikke har mottatt varsel ved prisøkning samt at bestillingsbekreftelsen ikke inneholdt noen opplysninger om kontraktsbetingelsene. Klager har heller ikke mottatt kopi av avtalen og finner ikke opplysningene på selskapets nettsider.   

 

Klager krever at han faktureres til avtalt fastpris på 59,95 øre/kWh.  

 

Å Strøm AS viser til at ved registrering av bestilt fastpris, som på bestillingstidspunktet var 66,90 øre/kWh, har saksbehandler i selskapet glemt å legge på elsertifikat som utgjør 6,95 øre av prisen. Dette har medført at klager er blitt fakturert fastpris uten elsertifikat, netto 59,95 øre/kWh i perioden fra 15.08.2021 til 01.12.2021. Bestillingsbekreftelsen som klager har mottatt inneholder opplysninger om at det er inngått fastprisavtale, men ikke nærmere opplysninger om avtalt pris.   

 

Feilen ble avdekket i desember 2021 og korrigert for berørte kunder. Selskapet valgte å ikke korrigere med tilbakevirkende kraft til oppstart av avtalen, men korrigerte med virkning fra 01.12.2021.  

 

Selskapet påpeker at det ikke har mulighet til å dokumentere hvilken pris som lå ute på nettsidene på bestillingstidspunktet. Det peker på at elsertifikat mangler fra de opplysningene som er registrert på klager. 

 

Å Strøm AS bestrider klagers anførsel om at det er inngått avtale om pris på 59,95 øre/kWh. Selskapet har bedt klager dokumentere at det er inngått avtale om denne prisen for den aktuelle perioden. 

 

Nemnda ser slik på saken: 

 

Saken gjelder uenighet om avtale og avtalevilkår.   

 

Slik saken er opplyst legger nemnda til grunn at klager bestilte en strømavtale kalt «LOS Fastpris 1 år LIP» med oppstart den 11.08.2021. Selskapet har fremlagt bestillingsbekreftelsen som er sendt etter avtaleinngåelsen, men denne oppgir ikke hvilken pris som er avtalt. Fakturaene for perioden 15.08.2021–30.11.2021 viser at klager er fakturert for «fastpris» med 59,95 øre/kWh i perioden og med spesifikasjonen «Spesialbestilt pris i perioden» i alle fakturaene. 

 

Selskapet opplyser at deres saksbehandler ikke har lagt elsertifikatkostnaden til strømprisen og at klager derfor er blitt fakturert fastpris uten elsertifikat i perioden fra 15.08.2021 til 01.12.2021. Den prisen som klager skulle ha betalt, var etter dette 66,90 øre/kWh, som selskapet samtidig opplyser var den fastprisen de opererte med for ettårige fastprisavtaler da avtalen ble inngått. 

 

Klager har gjort gjeldende at da han inngikk avtalen på www.los.no fremgikk prisen på 59,95 øre/kWh av selskapets nettsider, mens selskapet har bestridt dette og vist til sine gjeldende listepriser og at prisene på nettsiden oppdateres automatisk. Slik nemnda ser på saken er det ikke nødvendig å ta stilling til dette spørsmålet. Det følger av angrerettloven § 18 at den næringsdrivende innen rimelig tid etter avtaleinngåelsen skal gi forbrukeren skriftlig bekreftelse på den inngåtte avtalen på et varig medium. Denne bekreftelsen skal inneholde blant annet slike opplysninger som nevnt i § 8 første ledd, dersom disse ikke er gitt tidligere. Etter § 8 første ledd bokstav e skal metoden for beregningen av prisen blant annet opplyses.

 

Den bestillingsbekreftelsen som er fremlagt inneholder ikke opplysninger om den avtalte fastprisen, og selskapet har heller ikke godtgjort at slike opplysninger er gitt tidligere, jf. angrerettloven § 7. Når dette er situasjonen, er det nemndas syn at innklagede må bære tvilsrisikoen for hva som er avtalt. Nemnda viser videre til at klager over en lengre periode også ble fakturert med 59,95 øre/kWh med påskriften «spesialbestilt pris i perioden». Dette ga klager ytterligere grunn til å tro at den pris som var angitt var den avtalte.  

 

Nemnda legger etter dette til grunn at den avtalte fastpris var 59,95 øre/kWh ut bindingsperioden, og at selskapet var uberettiget til å kreve påslag for elprissertifikater. 

 

Å Strøm AS har ikke etterfakturert elsertifikatordningen for de alt foretatte faktureringene, men har fakturert dette fra og med fakturaen for desember 2021, slik at fakturert fastpris har vært 66,90 øre/kWh i resten av bindingsperioden. Det følger av nemndas konklusjon over at klager skal faktureres for 59,95 øre/kWh i hele bindingsperioden. 

 

Nemndas konklusjon er at klager gis medhold. 

 

Uttalelsen er enstemmig. 

 

 

VEDTAK 

 

Klager gis medhold. 

 

Oslo, 21. november 2022 

 

Henrik E. Kolderup, leder 

Thomas Iversen, Forbrukerrådet 

Jon Aadland, Fornybar Norge  

Gry Pedersen, Fornybar Norge   

 

 

Elklagenemndas vedtak er rådgivende. Ved vedtak som går imot innklagede, skal innklagede gi begrunnet melding til klager og nemnda innen fire uker dersom vedtaket ikke vil bli fulgt.